Ruski opozicionar sumnja na mito u Poreskoj upravi Crne Gore

Navaljni je dao profil crnogorskog državnog službenika, govoreći o mejlu koji je njegovim protivnicima stigao iz Poreske uprave
17 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2013. 17:20h

Forenzička firma koju je angažovao ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni zaključila je da je njegov potpis na registracionim dokumentima crnogorske kompanije MRD falsifikovan, objavio je političar u četvrtak na svom blogu, prenosi “The Moscow Times”.

Navaljni je optužio zvanični Kremlj za orkestiranje navodnog krivotvorenja i “crnogorske afere” u pokušaju da ga ocrne tokom predizborne kampanje za gradonačelnika Moskve. On je na izborima 8. septembra osvojio 27,2 odsto glasova Moskovljana.

Navaljni kaže da je moguće da je Konstantin Kostin, šef Kremlju naklonjene Fondacije za razvoj civilnog društva, umiješan u navodno krivotvorenje.

“Članovi ove fondacije aktivno su u medijima govorili o problemu crnogorske firme”, rekao je Navaljni.

Borac protiv korupcije postavio je na svom blogu skenirane fotografije procjene vještaka kompanije “Expert Plus”, kompanijska registraciona dokumenta i potpise u njegovim pasošima.

“I notar koji se pominje u registracionom dokumentu takođe je demantovao da je to potpisao. Dokumenti su mogli biti falsifikovani i uključeni u crnogorski registar u zamjenu za mito”, navodi Navaljni.

Opozicioni lider optužio je, takođe, crnogorske poreske vlasti za namjerno podmetanje noge u namjeri da ga spriječe da dobije dokumenta prije izbora 8. septembra.

Agencija “Prime news” objavila je u avgustu izjavu crnogorske Poreske uprave, primljenu putem e-maila, u kojoj se kaže da je Navaljni suosnivač kompanije stvorene 2007. godine.

Informacija o firmi “MRD company” koju navodno kontroliše Navaljni pojavila se 20. avgusta na sajtu ruske Federalne agencija za istrage, posle čega su je primijetili i blogeri. Kao izvor informacije pokazan je sajt Poreske uprave Ministarstva finansija Crne Gore na kome je odgovarajuća stranica uskoro prestala da se otvara.

Blogeri naklonjeni Kremlju raspravljali su o tome da bi ova činjenica mogla da posluži kao osnova za ukljanjanje Navaljnog iz izborne trke, s obzirom na to da opozicioni lider nije prijavio crnogorsku firmu.

Izjava iz crnogorske Poreske uprave takođe je ukazivala da kompanija nikada nije bila registrovana kao poreski obveznik i da nikada nije prijavila dobit ili pokazala poresku odgovornost u Crnoj Gori, sugerišući da je postojala samo na papiru.

Neki komentatori posumnjali su u autentičnost izvještaja agencije “Prime news”, navodeći pak argument da jedan e-mail bez adresa, imena, pečata ili potpisa ne može da se uzme u obzir kao zvanični dokument ili izjava za štampu.

Menadžer kampanje Alekseja Navaljnog, Leonid Volkov, izjavio je ranije da su ruske vlasti mogle da hakuju veb sajt crnogorske Poreske uprave da bi uzeli podatke o kompaniji. Poslije je kazao da je proces registracije mogao dalje da teče bez znanja i pristanka Navaljnog, čemu je doprinijela i pravna zbrka u Crnoj Gori.

Iz Poreske uprave su teoriju o hakovanju odbacili kao neosnovanu. Uprava je takođe potvrdila medijima da je Navaljni registrovan kao jedan od osnivača „MRD company“ čija je adresa u selu Zupci kod Bara i da je uredno predata sva potrebna dokumentacija.

Navaljni je na sajtu objavio elektronsku kopiju dokumentacije i adrese firme MRD sa sajta OpenCorporates, na kojem se nalaze podaci o korporacijama.

Navaljni je ranije izjavio da su 2007. on i opoziciona aktivistkinja Marija Gajdar htjeli da kupe nekretninu u Crnoj Gori i da registruju firmu u te svrhe, ali da su zatim odustali od te ideje.

"Crnogorski državni službenik jedva čeka da zaspi"

Navaljni je dao profil crnogorskog državnog službenika, govoreći o mejlu koji je njegovim protivnicima stigao iz Poreske uprave.

“Da crnogorski činovnici tako brzo, lako i bez vidnog razloga objave saopštenje na engleskom? U avgustu? Sve što čovječanstvo zna o Crnogorcima uopšte, posebno o njihovim državnim činovnicima suprotno je tome. Državni službenik u Crnoj Gori - to je osoba koja sjedi na svom mjestu i neizbježno pati zbog činjenice što ne može odmah da legne i zaspi. U avgustu, uopšte, svi zajedno idu na odmor i dobiti bilo koji papir jednostavno nije moguće.

Mogu da kažem da smo naporno radili i uložili veliki trud da preko lokalnih advokata i novinara još i nađemo zvaničnika odgovornog za izdavanje saopštenja za štampu. Njega, naprosto nema. Pokušajte da vidite sve vijesti iz tog periodu i nađete barem jedno ime. Ničeg nema.

Pokušajte da pronađete ovo saopštenje na zvaničnom sajtu bilo kog državnog organa, kao što je poreska služba. Ništa nećete naći”, naveo je Navaljni na svom vrlo popularnom blogu.

Bonus video: