Gordin most čeka da ga se sjete

Most je nekada povezivao stanovnike užeg dijela grada i naselja Dragova Luka, a 1902. podigla ga je Gorda Filipović, rodom iz Dobrskog Sela kraj Cetinja. Ploča na kojoj je uklesano Gordino ime i godina izgradnje mosta je okrnjena, njeno ime je izbrisano, a table sa nazivom mosta više nema
464 pregleda 1 komentar(a)
Gordin Most Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Gordin Most Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.07.2018. 16:30h

Nikšić je grad mostova. Pojedini, poput mosta na Moštanici, u narodu poznatijeg kao Rimski, i Hadži Ismailovog na Duklu, dobili su novi sjaj zahvaljujući Ministarstvu kulture. Drugi, kao što je slučaj sa Carevim mostom, čekaju obećanu rekonstrukciju.

Most na Bistrici, iza Pivare “Trebjesa“, zaslužuje bar dostojnu ploču zbog žene koja ga je podigla, a za koju mnogi Nikšićani nijesu ni čuli.

Most je nekada povezivao stanovnike užeg dijela grada i naselja Dragova Luka, a 1902. podigla ga je Gorda Filipović, rodom iz Dobrskog Sela kraj Cetinja. Ploča na kojoj je uklesano Gordino ime i godina izgradnje mosta je okrnjena, njeno ime je izbrisano, a table sa nazivom mosta više nema.

Prema istorijskim izvorima, Gorda je bila udata za pečalbara Filipovića koji je život izgubio u američkom rudokopu. Od njega je naslijedila penziju, a od firme za koju je radio dobila je bogatu otpremninu. Drugi muž bio joj je Mićo Sjekloća, ratni invalid, nosilac Obilića medalje, boem i kavaljer...

“Predanje kaže da mu je Gorda jednoga jutra rekla da više ne može biti njegova žena jer je noću progoni lik prvog muža i potom se zaputila na Cetinje da od knjaza Nikole traži dozvolu za razvod braka. Knjaz je njenoj želji udovoljio, a Gorda mu je obećala da će podići most na Bistrici, kupiti zvono za crkvu u Dragovoj Luci i postaviti česmu ispred prve osnovne škole u Nikšiću”, piše u knjizi Maksima Vujačića “Zbornik zanimljivosti”.

Kako je rekla, tako je i uradila - kupila je zvono, napravila most i podigla javnu gradsku česmu ispred škole. I škola i česma srušene su tokom savezničkog bombardovanja Nikšića, aprila 1944. Zbog plemenitosti i nesebičnosti da pomaže onima koji nemaju, knjaz Nikola je zvao Gorda Dobrotvorka.

U današnjoj Ulici Novaka Ramova, u narodu poznata Gorda Dobrska držala je jednu od najurednijih gostionica u Nikšiću. Preminula je 1929. i sahranjena je u neposrednoj blizini crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Nikšiću. Sv. M.

Bonus video: