Manifestacija u Nikšiću: Drenjina kao lijek

Posebno je dobra za stomačne tegobe. Šta god da je u pitanju, prehlada, bol ili neki drugi bolovi u stomaku
83 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2013. 19:21h

Iako velika, terasa hotela “Onogošt” u Nikšiću je bila tijesna za sve one koji su došli da obiđu štandove prepune proizvode od drenjina.

Svoje mjesto imale su i gošće iz Drvara koje, kako priznaju, već godinama u prodaji proizvoda od drenjina vide i solidnu ekonomsku računicu.

„U Drvaru drenjine ima u izobilju, pa smo tako i krenuli da se bavimo ovim poslom, a loša ekonomija i poslijeratno doba učinili su svoje, pa smo morali naći neke nove izvore zarade. Zato nastojimo da nam kvalitet bude na vrhuncu. To su sve proizvodi bez hemije što je najvažnije od svega. Znači, dobro se zaradi, mada uvijek može i bolje“, kroz osmjeh priča Miroslava Galić iz udruženja „Drvarska drenjina“.

Ona objašnjava da gajiti drenjine i baviti se tim poslom nije lako, jer iziskuje dosta truda, znanja i posvećenosti.

„Pomalo nam smetaju kad nam kupci priđu i kažu da su proizvodi skupi. Vjerujte, oko toga treba raditi. Počev od kupljenja koje daje orginalan proizvod. Treba sačekati da drenjine same opadnu, pa ih tek onda pokupiti. Potom slijedi pranje, prebiranje, kuvanje...“, objašnjava Miroslava.

Danka Vojinović iz nikšićke Župe kaže da je od prije tri godie tek počela da se bavi prodajom drenjina.

„Prvo sam pravila proizvode za porodicu, ali pošto imamo veliko imanje i dosta drenjina evo tri godine su od kada i prodajemo proizvode. Ko hoće da se bavi ovim može fino da zaradi“, kaže Danka i dodaje da cijene proizvoda iznose od eura za kilogram drenjina, do pet eura koliko košta džem, dok su likeri i sokovi nešto skuplji.

Veliki broj posjetilaca Dana drenjina je obilazio štandove.

Mnogi su se zadržavali probajući plodove, likere, rakije i džemove.

Nije slučajno to što je drenjina na glasu jer su ovu voćku imali i stari Egipćani, a odavno je poznato i njeno ljekovito svojstvo.

Da se ne kaže uzalud zdrav kao drijen, potvrdila je i Miroslava iz Drvara.

„Posebno je dobra za stomačne tegobe. Šta god da je u pitanju, prehlada, bol ili neki drugi bolovi u stomaku. Odgovorno tvrdim da je zapravo na neki način osvježenje tijelu“, objašnjava Miroslava.

Manifestacija je bila je šesta po redu. Zbog regionalnog povezivanja, domaći prozvođači upravo će u Drvaru za dvadesetak dana imati priliku da na sličnoj manifestaciji izlažu svoje proizvode.

Galerija

Bonus video: