GA: Nadležni da reaguju zbog fašističkih poruka sa protesta protiv Parade

"Crna Gora je u pozitivnom trendu zauzela poziciju po pitanju LGBT prava koju je neophodno zadržati", saopšteno je iz GA
13 komentar(a)
Podgorica, protest, homofobija, Foto: TV Vijesti
Podgorica, protest, homofobija, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 29.09.2013. 09:33h

Građanska alijansa (GA) najoštrije je osudila, kako je saopšteno, "fašističke poruke koje su poslate sa protesta protiv održavanja Parade ponosa u Beogradu i u Podgorici" i pozvala nadležne da otrkiju i proceuiraju sve odgovorne, posebno organizatore imajući u vidu da su u incidentu učestvovala i maloljetna lica.

"Crna Gora je u pozitivnom trendu zauzela poziciju po pitanju LGBT prava koju je neophodno zadržati. Naše institucije, posebno Uprava policije, pokazale su spremnost, za razliku od institucija u regionu da obezbijede učesnike Parade. Međutim, te spremnosti nema kada treba istražiti, procesuirati i osuditi napadače i diskriminatore. Vrijeme je da nadležne institucije sada i svojim djelovanjem ukažu da se sa nekažnjivošću u ovakvim slučajevima više ne može računati", navodi se u saopštenju GA.

Dodaje se da od institucija očekuju da efikasno reaguju.

"Odgovorni moraju biti procesuirani, a posebno organizatori koji su maloljetnike naveli na potpuno neprihvatljivo ponašanje. Biti dio LGBT zajednice nije sramota i njihova prava su ljudska prava kao što su i pravo na život, vjeroispovijest, identitet, sigurnost, slobodu, dostojanstvo i sva druga prava koja pripadaju ljudima. Imajući u vidu pokazanu netoleranciju i mržnju određenih grupa ka pripadnicima LGBT zajednice neophodna je brza reakcija nadležnih, prije svega, kroz sankcionisanje, ali i adekvatno informisanje i obrazovanje mladih u interesu cijelog društva ne samo LGBT zajednice", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: