Sto godina beranske Gimnazije

Svečanom akademijom sinoć obilježen jubilej beranske obrazovne ustanove "Panto Mališić"
246 pregleda 2 komentar(a)
Gimnazija Panto Mališić, Berane, Foto: Privatna arhiva
Gimnazija Panto Mališić, Berane, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.09.2013. 08:15h

Svečanom akademijom održanom u školskom dvorištu, sinoć je u Beranama obilježen veliki jubilej – stotinu godina od osnivanja Gimnazije u ovom gradu.

Obraćajući se brojnim gostima, bivšim i sadašnjim učenicima koji su se okupili da zajednički proslave jubilej, direktor Sreten Lutovac rekao je da svi ljudi koji su na bilo koji način bili i jesu vezani za Gimnaziju znaju šta za beranski kraj i čitavo Gornje Polimlje predstavlja vijek postojanja ove obrazovne ustanove.

“Ona je tokom čitavog svog vijeka bila svjetlost koja je obasjavala one koji su bili uvjereni u to da je obrazovanje njihov najbolji izbor, njihova jedina i prava prilika koja im može pomoći da se otrgnu iz tame neznanja i da time sigurno doprinesu svom razvoju i boljem životu u svojoj sredini”, rekao je Lutovac.

On je podsjetio da se osnivanje Gimnazije u Beranama, kao važan istorijski trenutak, odigralo krajem avgusta 1913. godine, a da je ukaz o tome potpisao kralj Nikola.

“Uslovi u kojima je bilo predviđeno odvijanje nastave bili su veoma loši. Radilo se o dvije stare turske barake koje su se nalazile u neposrednoj blizini današnje školske zgrade. Ali to nije spriječilo oko 200 mladića i djevojaka iz beranskog i andrijevičkog kraja, kao i iz drugih krajeva Crne Gore, da pristupe prijemnom ispitu i upisom u Gimnaziju zadovolje svoju želju za znanjem koja je bila jedna od najjačih potreba ovdašnjeg stanovništva”, kazao je Lutovac.

U toj prvoj generaciji prijemni ispit je položilo 138 kandidata, čija su imena ostala zabilježena u arhivskoj građi. Samo četiri nastavnika su započela školsku 1913/14. godinu – direktor Kosta Kostić, Ivo Ipšić, Miho Domančić i Prokopije Veković, prvi nastavnik iz beranskog kraja.

Prema riječima Lutovca najznačajnije godine u radu Gimnazije, u prvoj polovini 20. vijeka, bile su 1933. i 1934.

„1933. godine Gimnazija je postala državna škola, a nova školska zgrada useljena godinu dana kasnije, evo i danas, poslije 80 godina, plijeni svojom ljepotom i posebnošću“, rekao je Lutovac, koji se osvrnuo i na rad te ustanove i u novija vremena.

Na sinoćnjoj svečanoj akademiji povodom stotinu godina postojanja Gimnazije, govorili su i predsjednik opštine Vuka Golubović, kao i predstavnik Ministarstva prosvjete Sveto Bakić.

Gimnazija “Panto Mališić“ u Beranama nosilac je i dva značajna priznanja, državne nagrade „Oktoih“ iz 1981. godine, kao i opštinske nagrade „21.jul“ iz 1978. godine.

Bonus video: