Budva: I Svetozar Marović u redu za đedovinu

Smjenom dosadašnje načelnice budvanskog katastra počelo intenzivno vraćanje zemlje Grbljana u Mrčevom polju
107 pregleda 0 komentar(a)
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.09.2013. 09:24h

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović i njegov rođeni brat Dragan Marović su među 139 Grbljana koji su podnijeli zahtjev Upravi za nekretnine Budve da se uknjiže na zemljište u Mrčevom polju, u zaleđu plaže Jaz, na đedovinu koja im je oduzeta prije gotovo pola vijeka.

Kako se navodi na sajtu NVO „Jaz-Mrčevo polje“, koja zastupa više od 600 porodica iz Grblja u postupku povraćaja zemlje, Marovići su, kao i brojne tamošnje staromještanske porodice, još u martu podnijeli zahtjev, a kako sada stvari stoje, mogli bi ubrzo da ponovo postanu vlasnici zemlje koja je, čudnim spletom okolnosti, proteklih pet decenija mijenjala vlasnike.

Nakon što je sa čelne pozicije budvanskog katastra smijenjena dosadašnja načelnica Mirjana Marović i na njeno mjesto postavljen Marko Bulatović, kako kažu u toj NVO, postupak knjiženja vlasnika je počeo ubrzanim tokom. Uspostavljena je “odlična saradnja sa Upravom za nekretnine kako u Budvi, tako i sa centralnom u Podgorici, i počelo je nesmetano knjiženje”.

Marovićeva je prije nekoliko mjeseci razriješena dužnosti načelnice u Upravi za nekretnine u Budvi i premještena u centralnu u Podgorici, na mjesto savjetnika direktora. Na njeno mjesto je postvaljen Bulatović, koji je za samo tri protekla mjeseca, od kada je preuzeo funkciju, uknjižio 50 vlasnika zemlje u Mrčevom polju.

Borba za povraćaj oko 2,2 miliona kvadrata zemlje u Mrčevom polju traje već dvije decenije, a intenzivirana je prije tri i po godine, kada su mještani, vlasnici zemlje i brojni nasljednici formirali NVO „Jaz–Mrčevo polje”, koja je počela pravnu borbu za prava 600 Grbljana.

“Do sada je uknjiženo 96 vlasnika”, kazao je za “Vijesti“ predsjednik NVO „Jaz-Mrčevo polje“ Ivo Ilić.

On je rekao da očekuju da će u drugom talasu još 140 njih ostvariti svoje pravo.

“Imamo značajno bolju saradnju sa Upravom za nekretnine u Budvi od kada je došlo do promjene načelnika. Katastar pokazuje dobru volju u rješavanju naših zahtjeva, a imamo odličnu saradnju i sa načelnikom Uprave za nekretnine u Budvi i direktorom u Podgorici“, kazao je Ilić.

Govoreći o tome kakva je efikasnost sadašnjeg budvanskog katastra, Ilić je rekao da je bivša načelnica za tri godine uknjižila svega 50 vlasnika, a da je novi načelnik toliko ljudi uknjižio za manje od tri mjeseca.

„To je najbolji pokazatelj kakav ta institucija sada ima odnos prema nama. Svi vlasnici zemlje koji imaju poravnanja iz devedesetih godina biće uknjiženi, dok će oni koji nemaju svoja prava ostvariti u drugim postupcima“, istakao je Ilić.

Oduzeto prije pola vijeka

Najveće poljoprivredno zemljište na ovom dijelu Jadrana početkom šezdesetih godina prošlog vijeka oduzeto je vlasnicima, te je formirano poljoprivredno dobro „Boka”.

Takav status zadržan je do 1992, da bi potom došlo do povraćaja zemlje u skladu sa važećim zakonom. Vlasništvo nad zemljom, međutim, nije upisano u katastar u stvarnom obimu, da bi se, 1998. godine, pod čudnim okolnostima uknjižila preduzeća „Monte pranco Boka produkt” i „Boka komerc”. Uslijedila je žestoka pravna broba koju je vodila NVO i ubrzo su uspjeli da dobiju sporove.

Međutim, tu nije bio kraj njihovim mukama, jer je došlo do “tehničkih problema” u budvanskom katastru, koji je trebalo da sprovede rješenja. Nezadovoljni što se njihovi zahtjevi ne rješavaju, vlasnici su 10. oktobra prošle godine organizovali protestni skup u Lastvi Grbaljskoj, a početkom novembra NVO „Jaz-Mrčevo polje” obratila se

Upravi za nekretnine Crne Gore zahtjevom za sprovođenje pravosnažnih rješenja o povraćaju poljoprivrednog zemljišta iz društvene svojine bivšim vlasnicima. Krajem novembra prošle godine, direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević ih je obavijestio da su prevaziđeni svi problemi koji su postojali u područnoj jedinici Budva i da je otpočeo postupak sprovođenja promjena u bazi podataka katastra nepokretnosti.

Bonus video: