Radulović dobitnica nagrade za istraživačku priču

Ona je nagradu dobila za priču "Zakon ćutanja o neustavnom prisluškivanju"
202 pregleda 3 komentar(a)
Mila Radulović, Foto: Privatna arhiva
Mila Radulović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.07.2018. 13:07h

Novinarka Vijesti Mila Radulović dobitnica je treće nagrade na konkursu za najbolju istraživačku priču, zasnovanu na podacima koji su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Ona je nagradu dobila za priču "Zakon ćutanja o neustavnom prisluškivanju".

Članovi žirija bili su profesorica Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Snježana Milivojević, predsjednik Skupštine Media centra, Duško Vuković i novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Bojana Jovanović.

Oni su naveli da je Radulović pričom „odškrinula vrata tamnog svijeta zloupotreba“ kojima pribjegavaju institucije koje u demokratskim društvima imaju obavezu da štite ljudska prava, a njen tekst ukazuje na opasnost koje obični građani često nisu svjesni, a koja se odnosi na suštinu prava na privatnost.

„Nespremnost institucija da novinarki dostave podatke o tome u kojoj mjeri nezakonito prate telefonsku komunikaciju građana izaziva sumnju da se u državi ne poštuju osnovna načela demokratije i da institucije zloupotrebljavaju zakonska ovlašćenja praveći na taj način od građana taoce sistema“, kaže se u obrazloženju.

Frilens novinarka Sanja Rašović dobitnica je prve nagrade, za članak „Ulcinj: pred vratima izbori i tužioci". Druga nagrada pripala je novinaru Pobjede, Jovanu Nikitoviću za serijal priča o Narodnom muzeju Crne Gore.

Žiri je ocijenio da prvonagrađena istraživačka priča, koja je nastala u saradnji Balkanske istraživačke mreže novinara (BIRN) i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN), precizno razotkriva anatomiju uglavnom nekažnjive korupcije i zloupotreba institucionalne moći u jednoj lokalnoj zajednici.

„U isrcpnom istraživanju, novinarka je pokazala sve istraživačke kvalitete i poštovala najviše stručne standarde, prikupljala i analizirala dokumentaciju, kontaktirala relevantne sagovornike i zaokružila cjelinu slikovito prezentujući čitaocima svoja otkrića i karakter glavnih junaka svog istraživanja“, navodi se u obrazloženju žirija.

Oni su, kako je saopšteno iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kazali da je Rašović pokazala zašto su novinarski talenat, upornost i hrabrost, u kombinaciji sa slobodnim pristupom informacijama, najbolji saveznici javnosti u ostavrivanju prava da zna.

Dodaje se da je Nikitović u obimnoj analizi otkrio kako je višedecenijska nebriga nadležnih institucija dovela do toga da nestane ili se ošteti 14,5 hiljada predmeta iz muzeja širom Crne Gore.

„Iz teksta u teskt prepliću se nebriga, neznanje, neodgovornost i nezakonitost, a novinar s pravom ukazuje da država nije pokazala zainteresovanost da sačuva i zaštiti kulturnu baštinu, niti da kazni one čija je dužnost bila da brinu o ovim kulturnim dobrima“, ocijenili su članovi žirija.

Nagrade će autorima biti dodijeljene sjutra u EU Info centru, nakon čega će uslijediti tribina pod nazivom „Uloga slobodnog pristupa informacijama u istraživačkom novinarstvu i borbi protiv korupcije“.

MANS dodjeljuje nagrade uz podršku Evropske unije (EU) u okviru Programa za profesionalizaciju medija.

„To je prvi u nizu nagradnih ciklusa za najbolje novinarske priče, a naredni konkurs otvoren je do novembra, kada će biti nagrađeni autori priča koji su u istraživanju koristili napredne internet tehnike i alate za prikupljaje, obradu i provjeru podataka“, kazali su iz MANS-a.

Bonus video: