MANS otvorio "novu zgradu" Poreske uprave

Desetak članova MANS-a je ispred zdrade Poreske uprave na Tuškom putu prostrlo crveni tepih, presjeklo vrpcu i ušlo u prijemni hodnik te institucije
60 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 13:39h

Aktivisti Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) “otvorili” su danas "novu zgradu" Poreske uprave u kojoj će, kako su kazali, biti dozvoljeno da se obavljaju poslovi koji su suprotni zakonu.

Desetak članova MANS-a je ispred zdrade Poreske uprave na Tuškom putu prostrlo crveni tepih, presjeklo vrpcu i ušlo u prijemni hodnik te institucije. Na licma su imali maske sa likom premijera Mila Đukanović, biznismena Stanka Subotića i Brana Mićunovića, Svetozara Marovića i direktora Poreske uprave Dragana Lakićevića.

Ulazna i unutrašnja vrata Uprave su izlijepili naljepnicama na kojima su pisale poruke kojima su se protivilu uklanjanju jedistvenih matičnih brojeva iz javnih registara.

Video: MANS

Performans je organizovan uoči Međunarodnog dana prava na slobodan pristup informacijama.

Izvršna direktorica Mreže za afrimaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović kazala je da se brisanjem jedinstvenih matičnih brojeva iz registara preduzeća i nekretnina nanosi šteta građanima p rivrednicima koji u buduće neće znati sa kim sarađuju ali i da se na taj način krije korupcija u državnim organima.

Ona je tokom okupljanja aktivista MANS-a na Trgu Republike koji su građanima djelili letke u kojima su ih upoznavali sa pravima na slobodan pristup informacijama, istakla da umjesto da imamo više informacija kako se približavamo Evropskoj uniji, Vlada Crne Gore pravi korak nazad.

“Matični brojevi su iz registara nekretnina i kompanija izbrisani i oni više nijesu javni nego tajni. Najveći problem je što se na taj način krije korupcija u državnim organima i organizovani kriminala ali i korupcija u unutar tih organa jer se dobro zna koliko je bilo predmeta za korupciju u katastru”, istakla je Ćalović.Prema njenim riječima, najveći problem u cijeloj priči su građani čija je pravna sigurnost ugrožena, kao i preduzetnici koji više neće moći da znaju sa kim posluju.

Sa performansa (Foto: Luka Zeković)

”Brutalna je laž da to predstavlja evropski standard zato što registri zemalja EU sadrže podatke o ličnostima koji su neophodni da bi se utvrdilo ko su ti pojedinci i ti registri se još više otvaraju”, kazala je Ćalović dodajući da je očigledno da se zloupotrebljava priča o tome šta su evropski standardi.

Ona smatra da su podaci uklonjeni na “vrlo bezobrazan način” bez bilo kakave javne rasprave i utvrđivanja javnog interesa da li to treba uraditi.

“Niko u državi nije ni pokušao da objasni na koji način jedinstveni matični brojevi građana mogu biti zloupotrjebljeni i da li postoji slučaj kada se to desilo. Mislim da će komentari Evropske komisje i vlada zemalja EU biti vrlo oštri jer njihovi investitori neće da ulažu u zemlje i firme kojima se ne znaju vlasnici”, istakla je ona.

Iz MANS-a su nedavno negodovali zbog odluke Poreske i Uprave za nekretnine da onemoguće pretragu svojih registara po matičnom broju pojedinaca. Oni tvrde da su tim činom državne institucije omogućile kriminalcima da prikriju svoje prljave poslove sa kompanijama i nekretninama. U MANS-u upozoravaju da će to otežati otkrivanje i procesuiranje slučajeva korupcije unutar tih institucija.

Onemogućavanje pristupa podacima osudila je i Mreža istraživačkih centara regiona OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) kao i organizacija Transparency International.

Galerija

Bonus video: