Advokatska komora: Ne bi dažbine na cijeli prihod

Advokatska komora traži od ministra finansija Radoja Žugića da zadrži paušalno oporezivanje te djelatnosti
1 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zdravko Begović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.09.2013. 09:28h

Advokatska komora tražiće od ministra finansija Radoja Žugića da zadrži paušalno oporezivanje te djelatnosti i da cenzus za oporezivanje ostane 18.000 eura, a da im se u godišnjem paušalnom iznosu od zarade koju ostvaruju odbije 50 odsto troškova za rashod, umjesto sadašnjih 35 odsto. Oni će to saopštiti danas na sastanku u Ministarstvu.

Advokati će tražiti da se ukine obaveza akontacionog plaćanja poreza na prihode od samostalne djelatnosti, da se izmijeni Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i da im osnovica osiguranja bude 500 eura mjesečno u bruto iznosu. Predlažu da to rješenje stupi na snagu od januara 2014. Vlada je utvrdila predlog izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim se djelatnosti kao što su advokatska, notarska, računovodstvena, knjigovodstvena, revizorska i zdravstvena, isključe iz sistema paušalnog oporezivanja i da se oporezuju po ostvarenom dohotku.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je da bi usvajanjem predloženih izmjena po kojima bi se na kompletne prihode plaćali doprinosi i porezi po ukupnoj stopi od 43 odsto stvorili loši uslovi za poslovanje 700 advokata. Kako je objasnio, predlažu da im osnovica za plaćanje doprinosa bude 500 eura i da se ostavi prostor da se jednom godišnje sa Ministarstvom i Poreskom upravom eventualno dogovori povećanje najmanje osnovice za plaćanje doprinosa.

Iz Ministarstva finansija juče su "Vijestima" na pitanje da li će prihvatiti predlog advokata odgovorili da će novi sistem oporezivanja doprinijeti sistemskom rješav a n j u problema sive ekonomije, kroz bolju evidenciju, kontrolu i naplatu prihoda i stvaranje uslova za bolju poresku disciplinu. Oni su naveli da će javna rasprava biti prilika da svi iznesu svoje predloge

Bonus video: