Bukvalno svako kašnjenje mora biti plaćeno putnicima

Evropski sud pravde u Luksemburgu presudio u sporu putnika i austrijskog OBB
53 pregleda 12 komentar(a)
Voz, Vozovi, Željeznička stanica, Foto: Boris Pejović
Voz, Vozovi, Željeznička stanica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2013. 07:04h

Sve željezničke kompanije moraju da plate odštetu putnicima za kašnjenja vozova, čak i ako su razlozi kašnjenja izvan kontrole tih kompanija, odlučio je juče Evropski sud pravde u Luksemburgu.

Sud je donio odluku da se ne može uvažiti politika austrijskog operatera OBB da ne plaća nadoknadu putnicima ukoliko je kašnjenje vozova izazvano vremenskim prilikama. “Kompenzacija putnicima mora biti isplaćena bez obzira na to da li je sama kompanija kriva za kašnjenje, ili je ono izazvano spoljnim uticajima”, presudio je taj sud.

Prema zakonima EU, željeznice moraju da isplate četvrtinu vrijednosti karte ukoliko je red vožnje kasnio do dva sata, i pola karte ako je kašnjenje voza duže.

Željeznički saobraćaj je glavni oblik saobraćaja u Evropi. Samo njemački Dojče Ban godišnje preveze dvije milijarde putnika.

Kod nas ne važe evropska pravila, pa je nakon nedavnog incidenta, kada je voz iz Beograda do Bara putovao 32 sata, u crnogorskoj željeznici rečeno da putnicima neće biti vraćen novac od karte jer je riječ o višoj sili, odnosno udaru groma. Srpska željeznica je najavile da će oni putnicima novac vratiti za dionicu do granice sa Crnom Gorom.

Bonus video: