Ruski vlasnik preko Albone kupovao dijamante iz svojih rudnika

“Protiv njega pred Privrednim sudom pokrenut je i postupak zbog otuđenja odnosno stavljanja u svoj posjed dijamanata, nezvanične vrijednosti oko deset miliona eura"
147 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 19:41h

Radnici trgovinske kompanije Albona u Nikšiću neće prekidati danonoćna dežurstva u prodavnicama, zatvorenim po nalogu Poreske uprave (PU), u koje su u srijedu ušli nezadovoljni zbog dešavanja u firmi, neisplaćenih šest zarada i nepovezanog staža.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Radnici su danas ispred upravne zgrade Albone u Nikšiću u bučnoj atmosferi tu odluku saopštili izvršnom direktoru Miroslavu Marinkoviću uz brojne optužbe što se firma nalazi pred mogućom likvidacijom.

Na optužbe zaposlenih da dok oni nemaju ni za hljeb, direktori primaju plate, Marinković je kazao da su svi u istoj teškoj situaciji i objasnio da je aprilska zarada isplaćena radnicima u samo 40% marketa, jer im je, zbog blokade računa, PU zabranila svaku dalju uplatu

Radnici su kazali da su ih mjesecima držali u neizvjesnosti, najavljujući dobijanje kredita za oporavak firme, regulisanje pitanja sa ruskim vlasnikom, do posljednje vijesti da Albonu preuzima Industrija mesa Goranović, a od svega, kako su ocijenili, ostala je samo prazna priča.

Marinković je dodao da su i sami očekivali da će Albona brzo izaći iz krize, jer su imali obećanje banke sa će uspjeti da dobiju kredit, kojim bi bila skinuta blokada i omogućeno poslovanje.

“Banka nije željela da nam obezbijedi novac na blokirani račun, pa smo povlačili druge poteze, radili program mjera, kao što je bilo i sa Industrijom mesa Goranović, ali onda kod komitenata uslijedi neka nepremostiva preperka”, poručio je Marinković.

Govoreći o nerealizovanom ulasku Goranovića on je kazao je da je to uslijedilo jer nijesu mogli toj kompaniji izdati opremu, zato što je pod blokadom.

"Ni banka im je nije mogla prodati zato što je nije zaplijenila i nije iscrpila sva sredstva naplate", tvrdi Marinković.

Preostaje, kako je kazao, samo čekanje, jer je rok za žalbe 15 dana od datuma pečaćenja objekata.

"Inspekcija je i dalje u Alboninim objektima, koja je uz njihovo pečaćenje, plijenila i depozite, a firma je dobila i rješenje o prestanku rada, što znači da i zaposlenima prestaje obaveza dolaska na posao ”, naveo je Marinković.

Prema njegovim riječima, uprava Albone obratila se Ministarstvu finansija i PU od kojih su zatražili hitne odgovore i preporuke kako da postupe u situaciji prouzrokovanoj pečaćenjem svih marketa firme.

“Jedini odgovor koji sam dobio je da će se prvo obezbijediti porezi i doprinosi u trenutku kada počne naplaćivanje, a tek onda obaveze prema državi”, saopštio je Marinković.

Govoreći o ogromnim problemima koje im je prouzrokovao taj potez nadležnih državnih organa, Marinković je naveo da Albona nije vlasnik ni jednog objekta i da zakupodavci reaguju zbog njihovog pečaćenja, jer im je onemogućeno upravljanje sopstvenom imovinom.

On je podsjetio i na štete koje će nastupiti zbog kvarenja robe ukoliko bude isključena struja i isteka roka, kao i na obaveze plaćanje komunalija i zakupa iako Albona ne radi.

Marinković je ponovio i da je svih 38 marketa Albone u Crnoj Gori, u kojima je zaposleno 460 radnika, PU zatvorila u ponedjeljak, zbog duga za poreze i doprinose od 1,4 miliona eura.

Na optužbe zaposlenih da dok oni nemaju ni za hljeb porodici, direktori primaju plate, Marinković je kazao da su svi u istoj teškoj situaciji i objasnio da je aprilska zarada isplaćena radnicima u samo 40 odsto marketa, jer im je, zbog blokade računa, PU zabranila svaku dalju uplatu.

Većinski paket akcija tog preduzeća je u novembru prošle godine kupio ruski biznismen, Davit Arutjunjanu, koji se, navode u Alboni, nije pojavljivao niti ulagao obećani novac, zbog čega je firma i došla u položaj u kojem se sada nalazi.

Marinković je kazao da su podnijeli krivične prijave protiv ruskog vlasika jer se aneksom ugovora 16. aprila bio obavezao da će da uplati dokapitalizaciju i djelove otkupa udjela u Alboni, a rok je bio deset dana, što nije ispoštovano.

“Protiv njega pred Privrednim sudom pokrenut je i postupak zbog otuđenja odnosno stavljanja u svoj posjed dijamanata, nezvanične vrijednosti oko deset miliona eura, koje je uvezla Albona, a on ih stavio u svoj sef u CKB banku u Podgorici.

Tražimo da se ostvari uvid u taj sef, jer ako bi se realizovala naplata od tih dijamanata bili bi svi isplaćeni i država i radnici i dobavljači”, kazao je Marinković.

Na pitanje zašto su nabavljani dijamanti on je objasnio da je to tražio ruski vlasnik, jer posjeduje taj rudnik u Sijera Leone, pa je zato Albona platila njihovu transakciju i sve neophodne dažbine državi.

Albona u Nikšiću ima 14 radnji i jednu u Plužinama u kojima je zaposleno oko 200 radnika. Osnivač i donedavni većinski vlasnik Albone je Radenko Lučić.

Galerija

Bonus video: