Popović: Vlada i predsjednik države ne poštuju Ustav

"Ništa mi liberali nemamo protiv svečanog osvještanja Hrama ali imamo protiv toga da to bude crnogorski državni projekat", rekao je Popović
7 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrija Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.09.2013. 13:01h

Vlada i crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji će predsjedavati Počasnim odborom za svečano osvještanje hrama Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, pokazuju demokratsku nezrelost i ne poštuju Ustav Crne Gore, ocijenjeno je iz Liberalne partije (LP).

Država je spremna da, u okviru svojih aktivnosti, maksimalno pomogne obilježavanju 17 vjekova Milanskog edikta i osvećenju hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, 7. oktobra, saopštio je Počasni odbor, koji je tim povodom formirala Vlada.

Predsjednik LP, Andrija Popović smatra da je tim postupkom urušen i pravni poredak države, dovedena u opasnost suverenitet i sigurnost svih građana.

Popović je podsjetio da je Ustavom jasno propisan sekularni princip, da su sve vjerske zajednice slobodne i ravnopravne u svojim obredima vjerske zajednice odvojene od države.

"Crna Gora počiva na takvom svetom principu još od 1852. godine kada je Danilo Petrović Njegoš proglašen za knjaza, a država u potpunosti odvojena od crkve i njenih poslova. Pitamo se dakle, čemu služi onda Ustav i zakoni? Da li se građanin Crne Gore može osjećati sigurno i udobno u tako “fleksibilnom” pravnom sistemu?", pitao je Popović.

U toj partiji se, kako je naveo, pitaju da li su važniji interesi vjerskih organizacija sa sjedištem van Crne Gore, "sa upitnim pravnim legitimitetom, koje se finansijski debelo potpomažu ili interesi naših građana u ovom ekonomski i socijalno posebno teškom trenutku?"

"Ništa mi liberali nemamo protiv svečanog osvještanja Hrama ali imamo protiv toga da to bude crnogorski državni projekat", navodi Popović.

On smatra da ovakvim odlukama i činjenjem, državni vrh samo degradira i unazađuje demokratsku tradiciju Crne Gore, "vraćajući nas u srednjovjekovnu tamu koja odiše zlim duhom koji nas je mnogo koštao u decenijama koje su za nama".

"Mi liberali uvijek smo bili oštri, hrabri i jasni kritičari svih društvenih i političkih anomalija i uvijek ćemo biti svjetionik sveopšteg napretka Crne Gore", zaključio je Popović.

Bonus video: