Radulović: Podnijeto oko 50 hiljada prijava za legalizaciju, cilj je da uredimo prostor u kome živimo

„Oko 40 hiljada objekata bilo je uknjiženo u katastar, a oko 60 hiljada objekata bilo je nelegalno priključeno na elektro-energetsku mrežu“, naveo je Radulović
131 pregleda 4 komentar(a)
Legalizacija, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Legalizacija, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 24.07.2018. 17:08h

U Crnoj Gori je podnijeto oko 50 hiljada prijava za legalizaciju bespravno podignutih objekata, rekao je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je kazao da je broj podnijetih zahtjeva do 16. jula, kada je istekao rok, veliki, uprkos opstrukcijama i dezinformacijama koje su, kako je naveo, plasirane u medijima i na određenim političkim skupovima, naročito tokom predizborne kampanje.

Radulović je kazao da je jedan od najvažnijih ciljeva Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je usvojen 16. oktobra prošle godine, rješavanje nelegalne gradnje.

„Sama prijava za legalizaciju nije cilj i nije krajnji domet, konačni cilj je da uredimo prostor u kome živimo“, rekao je Radulović na konferenciji za novinare.

Do isteka roka, kako je kazao, podnijeto je oko 50 hiljada prijava za legalizaciju.

„Oko 40 hiljada objekata bilo je uknjiženo u katastar, a oko 60 hiljada objekata bilo je nelegalno priključeno na elektro-energetsku mrežu“, naveo je Radulović.

Prema rezultatima Studije slučaja, u Crnoj Gori je oko 100 hiljada nelegalno izgrađenih objekata.

Prema njegovim riječima sledeće korake sprovešće lokalne samouprave i katastri, koji će imati mnogo posla.

Određene poteškoće u tom procesu odnose se na to da svi geodetski premjeri moraju se uvrstiti u katastar, a svaka prijava će se obrađivati pojedinačno.

Radulović je rekao da će se prvo legalizovati objekti čija je gradnja u skladu sa planskom dokumentacijom.

„Prekidaće se postupci legalizacije objekata koji nijesu građeni u skladu sa određenim planiskim dokumentima, jer oni moraju čekati na izradu plana generalne regulacije, a ostalo je malo više od dvije godine da se taj proces završi“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, Orto-foto snimak za većinu teritorije Crne Gore je završen, ostali su samo određeni dijelovi koji nijesu previše naseljeni i na kojima, zbog vremenskih uslova, to snimanje nije bilo moguće.

Komentarišući pitanje novinara, šta će se desiti sa objektima stranih državljana, koji tvrde da nijesu bili upućeni u proces legalizacije, Radulović je kazao da je postupak isti i za strane i za državljane Crne Gore i da nije moguće da oni nijesu bili upućeni u ovu kampanju, koja se sprovodi od kraja septembra prošle godine.

Bonus video: