Opštine Tivat i Konavale zajednički grade biciklističke staze

Projekat prekograničene saradnje ima za cilj unaprijeđenje turističke ponude u Tivtu i Konavalima, naročito u predsezoni
86 pregleda 1 komentar(a)
Voznja bicikla, Foto: Flickr.com
Voznja bicikla, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 26.09.2013. 10:08h

Kroz IPA program prekogranične saradnje između Crne Gore i Hrvatske, EU će bespovratnim sredstvima omogućiti realizaciju programa "Održivi razvoj turizma posebnih interesa", u okviru kojeg će se razvijati novi turistički paketi na području Konavala i opštine Tivat.

Posebna pažnja biće posvećena razvoju biciklističkog turizma, saopšteno je u Dubrovniku na predstavljanju dvogodišnjeg projekta, vrijednog 351,8 hiljada eura. Nosioci projekta su Udruga hrvatskih putničkih agencija i opština Tivat, dok su projektni partneri udruženje Agroturizam Konavle, tivatska Turistička organizacija i Komunalno preduzeće.

Direktor razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNE, Melanija Milić, navela je da je cilj projekta unaprijeđenje turističke ponude u županiji i opštini Tivat, posebno u predsezoni i posezoni, izgradnjom biciklističkih staza i osmišljavanjem novih paket aranžmana prilagođenih potrebama najvećih evropskih tržišta na polju gastronomije, enologije i aktivnosti u prirodi.

Neke od predviđenih aktivnosti u projektu su procjena potencijala za razvoj turizma posebnih interesa u prekograničnom području, razvoj zajedničkog turističkog programa pod nazivom "Otkrijte pogranične puteve i itinerare", izrada studije i nacrta poboljšanje biciklističke infrastrukture u opštini Tivat, kao i poboljšanje signalizacije i uređenje seoskih biciklističkih staza u Konavlima.

Među ciljevim su i mapiranje i GPS praćenje biciklističkih staza, kao i nabavka bicikala i električnih bicikala u Tivtu i Konavlima. Predstavnik tivatske opštine, Zorica Gverović, kazala je da je ta lokalna samouprava prva u Crnoj Gori koristila sistem električnih bicikala, dok bi realizacija projekta trebalo da se unaprijede i ostali segmenti turističke ponude.

Za vrijeme trajanja projekta biće razvijeno najmanje 20 novih paket aranžmana turizma posebnih interesa, a malim i srednjim preduzetnicima biće omogućeno uvođenje standarda održivog poslovanja - Travelife, istaknuto je na predstavljanju.

Bonus video: