Kompanija Žarka Rakčevića poručuje: Vidjećemo se na sudu

Rakčević je rekao da su im na današnji dan puni kapaciteti
488 pregleda 1 komentar(a)
Žarko Rakčević, Petar Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Petar Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2013. 16:06h

Hotelsko-turističko preduzeće „Vile Oliva“, koje gazduje istoimenim petrovačkim hotelom, saopštilo je da postoje brojni razlozi zbog kojih ne treba da plate naknadu za izgradnju regionalnog vodovoda. Odluka da ne plate tu naknadu je bio razlog da im Ministarstvo održivog razvoja i turizma ne izda upotrebnu dozvolu za hotel.

Kompanija koja posluje u okviru „Šajo grupe“ Žarka Rakčevića, poručuje da će pravdu tražiti pred Upravnim sudom. Izvršni direktor HTP “Vile Oliva” Petar Rakčević kazao je da je članom 26 Zakona o regionalnom vodosnabdijevanju primorja predviđeno da se posebna naknada može “naplaćivati najduže do završetka izgradnje regionalnog sistema vodosnabdijevanja”.

“Vjerujemo u istinitost informacije na sajtu Vlade da je regionalni vodovod završen prije pune tri godine i da ga je svečano otvorio premijer Milo Đukanović 29.9.2010. HTP 'Vile Oliva' su ispunile sve zakonom predviđene obaveze uključujući i uplatu 1.640.445,19 eura za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i dobili smo građevinsku dozvolu 25.2.2011, šest mjeseci nakon završetka regionalnog vodovoda i poslije zvaničnog priključenja Budve na sistem regionalnog vodovoda”, naglasio je Rakčević.

Napominjući da su obaveze iz privatizacionog ugovora više nego ispunjene i da hotel “Vile Oliva” nije više gubitaš, Rakčević je rekao da su im na današnji dan puni kapaciteti, da će ostvariti blizu 70.000 noćenja i platiti, kao i prethodnih godina, rekordan porez na dobit.

“Hotelsko naselje sa najvećim brojem kreveta u Petrovcu je kategorisano sa 4 plus zvjedice i podnijeli smo zahtjev u aprilu za izdavanje upotrebne dozvole. Krajem jula 2013. godine su po skraćenom postupku usvojene Izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, u kojima su članom 7 hoteli sa četiri i pet zvjezdica proglašeni državnim objektima od opšteg interesa. U obrazloženju je potpuno opravdano navedeno da je postupak izdavanja građevinskih dozvola nedovoljno efikasan i značajno skup pa je kroz stimulativne mjere neophodno podstaći investicije u hotele sa 4 i 5 zvjedica. Potrebno je stvoriti poslovni ambijent da Crna Gora više ne bude po indikatoru 'izdavanje građevinskih dozvola' na 176. mjestu od ukupno 185 zemalja”, smatra Rakčević.

On je dodao da je i Zakon o regionalnom vodosnabdijevanju u članu 25 objekte od javnog interesa, što su hoteli najviše kategorije, oslobodio plaćanja posebne naknade.

“Vjerujemo da su 'Vile Oliva' sa 4+ zvjedice takođe objekat od javnog interesa i da tri godine poslije završetka regionalnog vodovoda ne treba da plaćaju naknadu za regionalni vodovod. Nažalost, prinuđeni smo da u sudskom postupku pred Upravnim sudom tražimo pravdu i poštovanje zakonitosti”, zaključio je Rakčević.

Bonus video: