Remont dva voza je koštao 1,5 milion

Ured stečajnog upravitelja TŽV Gredelj d.o.o. povodom teksta o vozu koji je, poslije remonta u Zagrebu, skinut sa šina
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 19:10h

Povodom teksta pod naslovom “Voz koji je remontovan u Zagrebu skinut sa šina“, objavljenog u “Vijestima” 17. septembra, reagovala je Marina Bomeštar - Gašparić iz Ureda stečajnog upravitelja TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju.

“Elektromotorni vlak koji je bio u našim pogonima na glavnom popravku i modernizaciji nije kako se navodi u tekstu 'na duži rok skinut sa šina'. Manji kvarovi na spomenutom vlaku otklonjeni su u najbržem mogućem roku te su stručni zaposlenici Gredelja na terenu otklonili spomenute kvarove koji su uobičajeni za početni period uključivanja elektromotornih vlakova u promet. Grupa naših servisera dostupna je u svakom trenutku ŽPCG, dok nedostaci koji su uočeni nisu vezani za vitalne uređaje i sklopove na vlaku. Sve reklamacije na vlaku koje su u garantnom roku obaviće stručnjaci Tvornice željezničkih vozila Gredelj o vlastitom trošku u skladu sa ugovorom za spomenute vlakove”, piše u reagovanju.

Dodaje se i da je netačna informacija koja šteti ugledu Gredelja rečenica „o nekvalitetnom servisiranju vozova…, te da Gredelj nema iskustva u remontu elektromotornih vlakova...“.

“Tvornica željezničkih vozila ima tradiciju dugu 119 godina u projektiranju, proizvodnji, popravku i modernizaciji svih vrsta vozila te je tijekom prošle godine za Hrvatske željeznice isporučila dva nova niskopodna elektromotorna vlaka koji imaju novo sofisticirano mikroprocesorsko upravljanje, te su svakodnevno uključeni u redovni promet na hrvatskim prugama bez ikakvih nedostataka dok vlakovi o kojima govorimo imaju staro analogno upravljanje s relejima”, piše u reagovanju.

Ističe se da je tvrdnja „Gredeljov ceh tajna“ zlonamjerna i neistinita jer je za glavnu popravku i modernizaciju vozova bio raspisan međunarodni tender, da su oni pobijedili i 07.02.2012. zaključili ugovor sa ŽPCG o glavnoj popravci dva elektromotorna voza, vrijedan 1.499.780 eura, bez PDV-a. Potom se detaljno opisuje što je bilo predviđeno da se popravi i modernizuje, pa naglašava da je time u vozovima “značajno podignut standard i sigurnost prevoza putnika”. Podsjećaju da su vozovi stigli u njihove pogone u martu i aprilu 2012. i da je rok bio 120 radnih dana za svaki pojedini voz. Počeli su da rade u avgustu 2012.

“Tradicijom dugom više od 119 godina, znanjem, iskustvom, profesionalnim pristupom i najsuvremenijom tehnologijom TŽV Gredelj nastoji postati regionalni lider u projektiranju, proizvodnji i održavanju svih vrsta tračničkih vozila za što su mu povjerenje ukazali mnogi domaći i strani partneri, što se može i vidjeti na www.tzv-gredelj.hr. Dugogodišnju suradnju sa ŽPCG obilježavaju brojni i uspješno realizovani projekti. Tako je za ŽPCG, samo u razdoblju zadnje tri poslovne godine, Gredelj izvršio popravke različite razine složenosti na preko 30 putničkih vagona i na četiri lokomotive”, piše u reagovanju.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Bonus video: