Ministarstvo održivog razvoja: Plaže su nam dobro, iako su ugrožene

Knežević nije mogla da precizno da kaže koliko je crnogroskih plaža ugorženo i koje su to plaže
50 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 16:06h

I pored pritisaka urbanizacije i negativnog djelovanja erozije i abrazije stanje crnogorskih plaža je na zadovljavajućem nivou, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizam na svjetski Dan obale.

Savjetnica ministra Jelena Knežević kazala je da je u Ministarstvo analiziralo stanje plaža sa više aspekata i da je utvrđeno da su zadovoljavajućem stanju.

“Definisali smo na kojoj udaljenosti od obale se mogu graditi hotelski kapaciteti i vjerujemo da ćemo na taj način učiniti da crnogorske plaže postanu izutetan potencijal za održivi razvoj i u očuvanom prirodnom stanju”, kazala je Knežević, dodajući da će negdje moći da se gradi uz samu obalu a negdje neće ni na stotinu i više metara od vode.

Ona nije mogla da precizno da kaže koliko je crnogroskih plaža ugorženo i koje su to plaže objašnjavajući da to nije analizirano na taj način nego su pravljenje mate na kojima se vidi je li i koliko je neki dio obale ugrožen.

Direktorica Centra za preduzetništvo i ekonomski razvoj (CEED), Dragana Radević, kazala je da se i građani uključiti u planiranje integralnog upravljanja obalom. Istakla je da ta NVO preduzima mnoge aktivnosti za ovu problemtiku animirala građane civilni sektor i obrazvone institucije.

“Naš cilj je da podignemo svijest građana o tome koliko je obala značajna za razvoj Crne Gore i njihov život, a povodom Dana obale organizovaćemo niz aktivnosti, kazala je Radević.

Na prirodno propdanje i nestajanje crnogorskih plaža nevano je ukazao univerzitetski profesor Sava Petković. On je kazao da plaže nestaju, smanjuju se i nekima prijeti nestanak. Tu tvrdnju je potrkijepio fotografijama nekih plaža starim nekoliko decenija. Na tim slikama se vidi da su te plaže imale potpuno drugačiji obik i gabarite u odnosu na današnje.

Iako u Ministsrstvu održivog razvoja kažu da se protiv prirodnih fakttora koji ugrožavaju plaže ne može puno uraditi profesor Petković je objasnio da amrekanci ulažu na stotine miliona dolara i vraćaju potpuno nestale plaže.

Galerija

Bonus video: