POOŠTRITI KAZNENU POLITIKU

Pažin: Državni organi da zaštite zdravstvene radnike

Pažin je rekao da slučajevi nasilja na koje upozorava SDMCG jasno ukazuju na obavezu društva da snažnije i odlučnije zaštiti dostojanstvo i bezbjednost ljekara i medicinskog osoblja
402 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Gov.me
Sa sastanka, Foto: Gov.me

Nadležni državni organi odgovorni su da pripadnicima ljekarske profesije garantuju punu bezbjednost, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, navodeći da očekuje od Vrhovnog suda da uputi nadležne sudove na pooštravanje kaznene politike za sve oblike nasilja nad zdravstvenim radnicima.

Pažin, koji je i ministar pravde, razgovarao je danas sa predstavnicima Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG).

Pažin je rekao da slučajevi nasilja na koje upozorava SDMCG jasno ukazuju na obavezu društva da snažnije i odlučnije zaštiti dostojanstvo i bezbjednost ljekara i medicinskog osoblja.

„Očekujem od Vrhovnog suda da uputi nadležne sudove na pooštravanje kaznene politike za sve oblike nasilja nad zdravstvenim radnicima. Nije dovoljno da nasilnici budu identifikovani i uhapšeni nakon izvršenog nasilja. Ozbiljnost izrečenih kazni mora uticati na to da do nasilja uopšte ne dođe“, saoštio je Pažin.

Kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, na sastanku je razgovarano i o načinu uspostavljanja što tješnje saradnje i što brže komunikacije između zdravstvenih institucija i Uprave policije, u cilju pravovremene reakcije policije i efikasne zaštite bezbjednosti zdravstvenih radnika.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević rekao je da je policija spremna da, u komunikaciji sa zdravstvenim institucijama i Sindikatom doktora medicine, bude uspostavljen mehanizam još ažurnije asistencije policijskih službenika u svim slučajevima ugrožavanja bezbjednosti zdravstvenih radnika.

"Na sastanku je konstatovano da je, prije razmatranja potrebe za eventualnom izmjenom zakonodavstva, neophodno u potpunosti iskoristiti sve postojeće zakonske i institucionalne mogućnosti za efikasnu zaštitu bezbjednosti i dostojanstva ljekarske profesije“, navodi se u saopštenju.

Ukazano je, takođe, da povjerenje u zdravstvene institucije i ljekare treba njegovati i razvijati kroz podizanje svijesti građana o velikom društvenom značaju i odgovornosti ljekarske profesije.

Preporučujemo za Vas