Pozitivna: Beranski fakulteti neusklađeni sa tržištem rada

“Zaključak je jednostavan: Sadašnja vlast u Beranama nije kadra do obezbijedi mladim ljudima adekvatne uslove za studiranje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 10:34h

U Beranama ni ove godine nijesu stvoreni uslovi za održavanje nastave na četiri državna studijska programa, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori, i upozoravaju da oni nijesu usklađeni sa tržištem rada. Kako je saopšteno iz Koordinacionog tima Pozitivne većina svršenih studenata, neće naći zaposlenje već će ići na biro rada.“Nedavno je počela nastava i za beranske studente, koji i ove godine imaju mogućnost da otpočnu/nastave školovanje na jednom od četiri državna studijska programa: Visoka medicinska škola, Studije primijenjenog računarstva, Odsjek za obrazovanje učitelja, Studijski program za engleski jezik”, kaže se u saopštenju. Navodi se da ni nakon nekoliko godina od osnivanja tih studijskih programa u Beranama, nijesu obezbijeđeni prostorni kapaciteti za nastavu, “već se studenti, zajedno sa svojim profesorima šetaju od učionice do učionice, koje su ponekad smještene i u različitim zgradama”. “Nastavni kadar, koji dolazi iz svih krajeva Crne Gore, pa i iz susjednih država, često drži nastavu po sopstvenom rasporedu obaveza, pa su studenti prethodnih godina nerijetko bili prinuđeni da mnoge vikende provedu na časovima i da predavanja za cio jedan semestar odslušaju u nekoliko dana”, kazali su iz Pozitivne.

Prema njhovim riječima, veći dio troškova za održavanje nastave i sve propratne obaveze tih programa pokriva Opština Berane. "Zato nije čudno što postoji problem u njihovom funkcionisanju, posebno imajući u vidu u kakvoj finansijskoj situaciji se nalazi Opština”, kažu iz Pozitivne. To, kako smatraju, ne može da bude opravdanje za takvu instituciju.“Zaključak je jednostavan: Sadašnja vlast u Beranama nije kadra do obezbijedi mladim ljudima adekvatne uslove za studiranje, a u prilog tome govore godine koje su iza nas”, smatraju u Pozitvnoj.

Oni su podsjetili da se od 2008. godine rekonstruiše dio Doma zdravlja u Univerzitetski centar, a koji, kako su kazali, ne samo da nije završen, već i ako se završi, neće imati amfiteatre, učionice i kabinete

Oni su podsjetili da se od 2008. godine rekonstruiše dio Doma zdravlja u Univerzitetski centar, a koji, kako su kazali, ne samo da nije završen, već i ako se završi, neće imati amfiteatre, učionice i kabinete, jer je projektovan za studentski smještaj. “To nije bio, niti je, prioritet za beranske studente”.“Beranski odbor Pozitivne će snažno insistirati na obezbjeđivanju sredstava za investicije kojima će se dovršiti Univerzitetski centar u Beranama i uraditi petogošnji plan koji će na osnovu realne procjene tržišta rada predvidjeti adekvatan broj studenata na svakom od četiri studijska programa”, kaže se u saopštenju. Time bi, kako se navodi, mladi nakon uloženog truda i vremena, i uz, ne mala finansijska ulaganja koja su potrebna za studiranje, mogli da rade u struci i da žive od sopstvenog rada.“Pozitivna se zalaže za dugoročan razvoj sjevera, što je moguće samo ako se ulaže u mlade i ako oni budu motivisani da svoje radno najproduktivnije godine provedu na sjeveru”, zaključili su iz te partije.

Galerija

Bonus video: