Podgorica: Novi "ležeći policajci" oštećeni istog dana kada su postavljeni

Novi „ležeći policajci” oštećeni u Gornjoj Gorici istog dana kada su postavljeni
337 pregleda 15 komentar(a)
ležeći policajci; Gornja Gorica, Foto: Luka Zeković
ležeći policajci; Gornja Gorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.09.2013. 17:32h

Mještani Vojvođanske ulice u podgoričkom naselju Gornja Gorica tvrde da su “ležeći policajci”, u obliku diska, skinuti iste noći kada su i postavljeni, a nadležni pretpostavljaju da su to učinili vandali, kako bi mogli da “divljaju i razvijaju velike brzine”.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su dva oštećena usporivača brzine, na jednom je nedostajalo pet, a na drugom čak polovina diskova.

Mještani tvrde da se ulicom jako brzo vozi, a pojedini da su vidjeli nepoznatog motoristu kako skida diskove.

Oni smatraju da su usporivači neophodni i postavljeni na dobrom mjestu - na oštroj krivini, na kojoj se sa ulicom ukršta i sporedni put.

VD direktora “Puteva” Violeta Klikovac smatra da su “ležeće policajce”, kao i drugi gradski mobilijar, uništili nesavjesni građani.

Ona je istakla da su novi, u obliku diska, postavljeni na više lokacija u prethodnih petnaestak dana.

Mještani tvrde da se ulicom jako brzo vozi, a pojedini da su vidjeli nepoznatog motoristu kako skida diskove

Istakla je da usporavaju saobraćaj do 30 kilometara na čas, da su otporni na pritisak i da ih “formiraju elementi u obliku diska, visine 50 i širine 235 milimetara, i teže ih je otuđiti”.

Mještanin Vojvođanske ulice Milo Radović smatra, međutim, da nijesu efikasni kao stari.

“Moraš dobro da usporiš kako ne bi razbio auto. Ali, nije ih uopšte teško skinuti, jer svaki disk ima po dva šarafa”, kazao je Radović.

Klikovac je ocijenila da će se usporivači uništavati sve dok vandali ne budu odgovorali za to.

“Uništavanje i otuđivanje usporivača brzine, kao i druge opreme, prijavljujemo nadležnim gradskim službama i drugim organima, ali smo do sada uvijek bili nemoćni po tom pitanju. Tako će biti sve dok nadležni organi ne nađu adekvatno rješenje za problem koji je odavno izražen, a zbog koga smo... izloženi troškovima”, istakla je Klikovac.

Jeftiniji i bolji od starih

Klikovac je najavila da će novi tip usporivača biti postavljen i u najprometnijim ulicama, prije svega u blizini škola, domova zdravlja i igrališta, ako se pokažu kao kvalitetni. Istakla da su za 20 odsto jeftiniji od uobičajenih i da bi “trebalo i da su kvalitetniji”, jer su ispitani.

“Za očekivati je da budu funkcionalni i adekvatni svojoj namjeni”, kazala je Klikovac.

Bonus video: