Azerbejdžanci zakupili Titovu vilu u Meljinama

Investitorima turističkog kompleksa na mjestu nekadašnje kasarne u Kumboru izdat prostor u krugu bolnice Atlas grupe
1020 pregleda 16 komentar(a)
Vila Lovćenka, Foto: Slavica Kosić
Vila Lovćenka, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.09.2013. 12:07h

Vilu “Lovćenka”, rezidenciju doživotnog predsjednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita, koja se nalazi u krugu Opšte bolnice u Meljinama, zakupiće firma “Azmont” na tri godine, potvrđeno je iz kompanije, investitora iz Azerbejdžana.

U vili će biti smješten “Azmont studio centar”, a u njoj će raditi i arhitektonsko-dizajnerska kompanija “Harper Downie” iz Londona, partner “Azmonta” na projektu turističkog kompleksa na mjestu bivše vojne kasarne u Kumboru.

Dio zaposlenih u “Azmontu” ostaće u poslovnoj zgradi kod Kanli kule.

Vila “Lovćenka” u kojoj su četiri luksuzna apartmana, izgrađena je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, kada i vila “Galeb” u Igalu, kao druga Titova rezidencija.

Međutim, on nikada u njoj nije boravio, ali su u vili održavane sjednice Vrhovnog savjeta odbrane SFRJ, kasnije SRJ.

Vila je služila za odmor republičkog i saveznog političkog i vojnog vrha.

Među “viđenijim” gostima bili su Boris Tadić i Nebojša Pavković, tadašnji ministri odbrane SRJ, bivši vršilac dužnosti predsjednika Srbije Nataša Mićić, rukovodioci VMA iz Beograda i više stranih državnika.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je “Azmont” nudio Institutu “Dr Simo Milošević” da u renoviranje vile “Galeb”, koja je dio te zdravstvene ustanove, uloži 200 hiljada eura

Kompleks Centra vojno–medicinskih ustanova u Meljinama, u sklopu kojeg se nalazi “Lovćenka”, prije pet godina kupio je konzorcijum na čelu sa Atlas grupom za 5,6 miliona eura.

Projektom kompleksa, predviđeno je rušenje vile “Lovćenka” zbog, kako je obrazloženo, “nestabilnosti i klizanja terena”.

Prema ugovoru, kompleks Meljine trebalo bi da bude završen za dvije godine, što znači da bi i “Lovćenka” trebalo da bude srušena u tom roku.

“Izdavanje vile u zakup na tri godine, Atlas grupa šalje poruku javnosti da kompleks najvjerovatnije neće završiti u roku kojim se obavezala ugovorom”, rekao je jedan od zaposlenih u Opštoj Bolnici u Meljinama, ne želeći da mu se pominje ime.

“Azmont” se prije sklapanja ugovora o zakupu vile “Lovćenka“ interesovao i za uslove zakupa dijela kapaciteta Instituta u Igalu, hotela “Delfin” u Bijeloj, “Plaža” u Herceg Novom, “Novi” u Igalu i još nekih.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je “Azmont” nudio Institutu “Dr Simo Milošević” da u renoviranje vile “Galeb”, koja je dio te zdravstvene ustanove, uloži 200 hiljada eura i da se to kasnije kompenzira zakupom tog objekta.

Savjet za privatizaciju nije prihvatio takav predlog sa obrazloženjem da je u toku proces privatizacije te zdravstveno- turističke ustanove.

Na drugoj strani je prihvaćen predlog da se sa PVK “Jadran” sklopi petogodišnji ugovor o korišćenju bazena u Mediteranskom centru koji je dio Instituta Igalo.

Ništa od novih objekata

Projektom Atlas grupe predviđeno je proširenje i osavremenjavanje kompleksa savremenim dijagnostičkim centrom, novim hirurškim blokom sa kardiohirurgijom, ortopedijom, plastičnom hirurgijom, kao i kupovina novih baro komora, dogradnja i obnova rehabilitacionog centra.

Zgrada porodilišta izgrađena u krugu CVMU prije devet godina trebalo je da bude srušena, ali je planirano da porodilište radi u novom objektu.

U planu je izgradnja tri povezane cjeline - bolnica sa 200 kreveta na 35 hiljada kvadrata sa šest spratova i heliodromom na vrhu, velnes i spa hotel sa osam spratova i 150 soba i renta apartmani na 27 hiljada kvadrata. Kompleks će, kako je najavljivano, imati i pješčanu plažu površine 5.500 kvadrata.

Atlas grupa se obavezala da će za sedam godina u kompleks Meljine investirati 119,4 miliona eura. Do sada je trebalo da bude uloženo 99,4 miliona, što, prema tenderskoj dokumentaciji, nije ispoštovano, a od novih objekata ništa nije izgrađeno.

Bonus video: