Sin Čarapićke se "ističe”, iako ne dolazi na posao

Osnovna državna tužiteljka Ljiljana Klikovac produžila pripravnički staž Matiji Čarapiću, sinu doskorašnje vrhovne tužiteljke
241 pregleda 58 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 15:28h

Sinu bivše vrhovne tužiteljke Ranke Čarapić produžen je pripravnički staž u podgoričkom tužilaštvu za još godinu dana sa obrazloženjem da se “naročito istakao u radu” iako, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, više mjeseci nije redovno dolazio na posao.

Podgorička tužiteljka Ljiljana Klikovac potvrdila je “Vijestima” da je Matiji Čarapiću “produžen radni odnos i nakon isteka pripravničkog staža za još jednu godinu ako položi pravosudni ispit u roku od tri mjeseca”.

U pisanim odgovorima na pitanja “Vijesti” ona se pozvala na član 21 Zakona o državnom tužilaštvu.

U tom članu piše da “ako se pripravnik, u toku obuke, po ocjeni sjednice tužioca, naročito istakao u radu može mu se produžiti radni odnos i nakon isteka pripravničkog staža za još jednu godinu, ako položi pravosudni ispit u roku od tri mjeseca”.

Tužiteljka u odgovoru “Vijestima” nije odgovorila na pitanje da li je tačno da se sin Ranke Čarapić skoro godinu dana ne pojavljuje u kancelariji tužilaštva.

Klikovac je podsjetila da je sin bivše vrhovne tužiteljke “zasnovao radni odnos kao pripravnik 1. septembra 2011. na vrijeme od dvije godine”.

“Nakon njegovog isteka on je obavijestio ovo tužilaštvo da je Ministarstvu pravde podnio zahtjev za polaganje pravosudnog ispita, te da je ispit zakazan za 23. septembar. Obaviješteni smo da je pravosudni ispit Ministarstvo odložilo za početak oktobra zbog posjete eksperata Evropske komisije”, piše u odgovoru Ljiljane Klikovac, koja je na mjesto osnovne državne tužiteljke izabrana na predlog Ranke Čarapić.

Bivša vrhovna tužiteljka ignorisala je pitanje “Vijesti” o tome da li se produženje staža sinu može povezati sa njenim odnosom sa Ljiljanom Klikovac.

Upitana da li je Matija Čarapić dostojan da bude tužilac s obzirom da je, prema informacijama “Vijesti”, više puta privođen zbog vožnje u alkoholisanom stanju i zadržavan na triježnjenje u policiji, osnovna tužiteljka je u pisanim odgovorima navela da se na njega ne odnosi Kodeks tužilačke etike.

“Matija Čarapić ima status pripravnika i on je, shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima zasnovao radni odnos na oređeno vrijeme za osposobljavanje za samostalno vršenje poslova. Dakle, imenovani ne vrši tužilačku funkciju pa samim tim ne može vrijeđati ugled tužilačke funkcije u smislu Zakona o državnom tužilaštvu i Kodeksu tužilačke etike”, objasnila je tužiteljka.

Tužiteljka u odgovoru “Vijestima” nije odgovorila na pitanje da li je tačno da se sin Ranke Čarapić skoro godinu dana ne pojavljuje u kancelariji tužilaštva

Još djece bivših i sadašnjih tužilaca rade kod Ljiljane Klikovac

Odluka Ljiljane Klikovac je u osnovnom državnom tužilaštvu naišla na revolt dijela službenika i namještenika kojima su novom sistematizacijom radnih mjesta drastično smanjene plate.

Matija Čarapić nije jedini u podgoričkom tužilaštvu čiji su roditelji u pravosuđu ili na javnim funkcijama, iako je Evropska komisija tražila da se prekine sa takvom politikom zapošljavanja. U ODT su djeca Milana Radovića (bivšeg direktora ZIKS-a) i ombudsmana Šućka Bakovića, bivših tužilaca (sada advokata) Mitra Mugoše i Novaka Ražnatovića, sestričina bivšeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića, vršioca dužnosti vrhovnog tužioca Veselina Vučkovića i višeg tužioca u Bijelom Polju Rifata Hadrovića, kao i rođaka osnovne tužiteljke.

Galerija

Bonus video: