Međunarodna akademska konferencija u dva crnogorska grada

IAPSS okuplja studente zbog predstvljanja istraživačkih radova i iznošenje mišljenja na okruglim stolovima i panel diskusijama
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 14:58h

Međunarodna akademska konferencija (IAPSS), u cilju okupljanja studenata i stručnjaka iz oblasti političkih nauka, biće održana od petka do 1. oktobra u Podgorici i Budvi. IAPSS okuplja studente zbog predstvljanja istraživačkih radova i iznošenje mišljenja na okruglim stolovima i panel diskusijama. Crnogorsko udruženje studenata političkih nauka (MAPSS) je, kako su saopštili njegovi predstavnici, ove godine prvi put organizator IAPSS-ove konferencije. Predsjednik za akademske aktivnosti u MAPSS-u, Milena Šofranac, kazala je da su akademska razmjena, interkulturalno iskustvo i upoznavanje sa državom domaćina generalno stavke koje karakterišu IAPSS-ove konferencije.„Ovu konferenciju smo organizovali sa ciljem da se studentima u Crnoj Gori stvori prostor da predstave svoja akademska istraživanja, svoja mišljenja, kao i da ista razmjene uz pomoć eksperata iz oblasti prava, ekonomije i političkih nauka, kao i da prošire svoja postojeća znanja iz političkih nauka i ekonomije“, kazala je Šofranac novinarima na pres konferenciji.

Projekat je, kako je pojasnila, objedionio državne i privatne univerzitet u Crnoj Gori, regionu, i poznate evropske univerzitete. „Najvažnija stavka u programu je Okrugli sto, sa kojeg ćemo zaključke objaviti u Kembridžovoj publikaciji i u kojoj ćemo ponuditi rješenja za ekonomske probleme u Crnoj Gori“, kazala je Šofranac. Prema njenim riječima, predavači na konferenciji će biti sa fakulteta iz Crne Gore, iz Centralne banke Crne Gore, ambasade Slovenije kao i predavači sa univerziteta u Hajdanbergu, Utrehtu i Gracu, a predavanja će, kako je istakla, održati besplatno.

Konferencija značajna za čitav Univerzitet Profesor Fakulteta političkih nauka, Olivera Komar, kazala je da je konferencija značajna za taj fakultet, i kompletan Univerzitet Crne Gore.„Ono čemu mi sada prisustvujemo jeste da nas naši studenti stavljaju na jednu akademsku mapu Evrope i svijeta, i jako je lijepo kad to doživljavate od svojih studenata. Oni će dovesti u Crnu Goru svoje kolege nekih od najboljih univeziteta“, kazala je ona. Komar je ocijenila da je konferencija bitna i za društvo, navodeći da su studenti za konferenciju kandidovali značajne teme, kao što je globalna ekonomska kriza.„Žao mi je što se u Crnoj Gori češće ne uključuje akademska zajednica u raspravu o gorućim društvenim problemima. Ne mislim da ćemo mi probleme uspjeti da rješimo na forumu, ali ovo je način da nas naši studenti uče kako treba da se radi“, kazala je ona. Konferencija je, kako je dodala Komar, značajna i za same studente, ocijenjujući da je ona najbolji način da se uči.„I sama sam bila u organizacionom odboru jedne slične konferencije, i moram da kažem da je kroz ovaj vid organizovanja studenti imaju priliku da izmjere svoja znanja, da vide koliko njihova znanja vrijede, i oni vrlo često vide da nismo tako daleko u odnosu na druge“, rekla je ona. Komar je apelovala da u budućnosti bude više društvene odgovornosti i da društvo podrži više studente, jer su, kako je navela, budućnost Crne Gore. Predsjednik MAPSS-a Ksenija Martinović kazala je da je značajna podrška konferenciji Skupština Crne Gore i njen predsjednik Ranko Krivokapić.„Same pripreme konferencije traju već sedam mjeseci, studenti su već na putu ka Crnoj Gori, tako da ulazimo u završnicu“, navela je ona. Martinović je kazala da su u MAPSS-u razočarani izostankom pomoći određenih državnih institucija i društveno korporativnih udruženja, navodeći da studentske inicijative nemaju dovoljnu podršku.

Galerija

Bonus video: