Iseljavanje porodica iz naselja Zvjerinjak odloženo za mart

Zemljište na kome se nalaze barake u kojima žive raseljeni kao i bivši radnici, prije skoro osam godina vraćeno je nekadašnjim vlasnicima
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 11:01h

Iseljavanje šest porodica iz nikšićkog naselja Zvjerinjak, kod Željezare koje broje više od 50 članova i koje je bilo zakazano za danas odloženo je za 25.mart naredne godine.

„Po predlogu Centra za socijalni rad, a u dogovoru sa Međunarodnom organizacijom za izbjeglice, UNHCR-om, današnje ročište će se odložiti za mart naredne godine, a po predlogu i uz saglasnost izvršnih povjerilaca. Postoji mogućnost da se riješi stambeno pitanje izvršnim dužnicima kao ljudima koji nemaju drugog krova nad glavom“, kazao je sudija Andrija Bojović.

Zemljište na kome se nalaze barake u kojima žive raseljeni sa Kosova kao i nekadašnji radnici Željezare i Građevinskog preduzeća, prije skoro osam godina vraćeno je porodici Todorović, nekadašnjim vlasnicima, kojima je oko 4,5 hiljada kvadrata zemlje oduzeto prilikom izgradnje Željezare. Odluka o povratku zemljišta je postala izvršna prije više od tri godine ali je nekoliko puta odlagana.

„Prije 50 godina mom đedu je Opština Nikšić uzela oko 8.000 metara kvadratnih. U rješenju piše da se imanje uzima da bi se na njemu podigli objekti predviđeni Detaljnim urbanističkim planon. Evo vidimo na šta liči urbanizam. Imanje je potpuno devastirano, makar ovih oko četiri hiljade. To je vraćeno prije osam godina ali sa ogromnim opterećenjem. Ovdje su uglovnom naseljene izbjeglice sa Kosova i još dva lica koja su odavde. Gdje je bila opština da sačuva to zemljište i dobro gazduje s njim“, kazao je vlasnik zemlje Miodrag Todorović.

On je kazao da su skoro osam godina čekali da se riješi problem zbrinjava šest porodica i da će čekati do 25.marta, ali nakon toga traže da konačno postanu i stvarni vlasnici zemlje za koju redovno plaćaju porez a koju ne koriste.

Predstavnici suda i Centra za socijalni rad (Foto: Ivan Petrušić)

„Mislim da smo imali dovoljno razumijevanja za te ljude jer ovo je sad prije svega humani problem. Pozvao bih sve koji su zainteresovani a naročito one koji su dužni da ove ljude zbrinu do tada. Poslije 25.marta nećemo biti voljni ni za kakve razgovore i popuštanja jer se dušebrižnici pojave tek 25.marta i onda se čude šta se događa. Alarmirana je cijela javnost i ko je obavezan mora obavezno da se pojavi a ko osjeća ovaj problem a ima načina da pomogne mislim da će se i on pojaviti“, kazao je Todorović.

Među stanarima Zvjerinjaka, a u pitanju su porodice Muja Čelebića, Fadilja Zenanaja, Hazba Adrovića, Rasima i Adema Špatlaja i Tahira Radaja ima srčanih bolesnika, nepokretnih osoba i preko 30 djece.

“Pošto je UNHCR uzeo da riješi naš problem nadam se da će se ovo završiti. A i vrijeme je više jer evo osam godina svako tri mjeseca dolaze iz suda, najavljuju iseljenje, a mi strepimo gdje ćemo. Zahvalni smo Todoroviću što je ovoliko imao strljenja za nas, kao i Centru za socijalni rad i sudu što su ovo odložili“, kazao je Ernest Špatolaj.

Todorović razgovara sa mještanima (Foto: Ivan Petrušić)

Svetozar Nikolić iz Centra za socijalni rad kazao je da iako ne postoji zakonska obaveza pokušavaju da pomognu koliko god mogu.

„Uputili smo dopise UNHCR-u, Opštini Nikšić i obavijestili Ministarstvo rada i socijalnog staranja. UNHCR-u smo preporučili da pokušaju u saradnji sa Opštinom da pronađu način da se riješi stambeni problem koji imaju ovi ljudi. Očekujemo da u narednom periodu dobijemo odgovor od istih. Imali smo usmeni razgovor sa njima, poslali smo im i pisani dopis, i postoji njihova zainteresovanost da se uključe u ovaj problem a vidjećemo na koji način će se to riješiti“, kazao je Nikolić.

Galerija

Bonus video: