Amfilohije: Osveštanje hrama poziv na pomirenje, previše je bilo sukoba

Amfilohije je kazao da je od vremena Svetog Petra Cetinjskog do danas u Crnoj Gori bilo previše sukoba, osveta i podjela
99 pregleda 119 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2013. 09:56h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da osveštanje hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici predstavlja poziv na pomirenje i praštanje.

„Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, pored svoje suštinske namjene, pored vaskrsavanja njime svega onoga što je hrišćansko predanje ostavilo kroz vjekove na ovim našim prostorima, pored obnavljanja pamćenja na život Crkve Hristove od apostolskih vremena pa sve do našeg vremena, pored cilja da treba da sabira oko sebe i u sebi bližnje i daljne, ima jednu suštinsku funkciju i suštinsko značenje - on jeste i treba da bude poziv na pomirenje“, kazao je Amfilohije za Radio Svetigora.

"A imamo radi čega da se mirimo i imamo šta da praštamo jedni drugima“, dodao je mitropolit.

Amfilohije je kazao da je od vremena Svetog Petra Cetinjskog do danas u Crnoj Gori bilo previše sukoba, osveta i podjela.

"Kad to govorimo, treba da se sjetimo i pohare Kuča, i sukoba između Petrovića i Radonjića i onda redom do zelenaša i bjelaša, do sukoba i nesreća bratoubilačkih, do četnika i partizana. Duboke su to rane na narodnoj duši koje još nijesu zacijeljene iz kojih se rađaju i nove diobe, i to diobe u naše vrijeme koje su možda još dublje i tragičnije od svih dosadašnjih dioba i podjela“, poručio je Amfilohije.

Bonus video: