Nikako da utvrde da li se Škatarić ogriješio o Bruzdu

U NPCG još nijesu načisto da li je Škatarić ispravno postupio kada je zbog ranjenog orla pošao u policiju
153 pregleda 9 komentar(a)
Bruzda, orao, Foto: Vesko Belojević
Bruzda, orao, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.09.2013. 17:42h

Iako je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) saopšteno da će do 20. septembra javnost biti obaviještena o ishodu disciplinskog postupka protiv direktora NP “Skadarsko jezero” Gorana Škatarića, direktor Zoran Mrdak, ipak, to nije učinio.

Iz NPCG nije odgovoreno na pitanje “Vijesti” kako je okončan disciplinski postupak protiv Škatarića, pokrenut zbog ubistva orla po imenu Bruzda.

“U duhu korektne saradnje, ostale informacije za koje ste zainteresovani dostavićemo vam naknadno”, saopšteno je iz NPCG u petak.

Mrdak je pokrenuo disciplinski postupak protiv Škatarića, nakon što je još krajem decembra prošle godine na jezeru stradao Bruzda. Postupak je pokrenut jer Škatarić ranjenom crnom orlu nije pružio odgovarajuću medicinsku njegu, niti je o tom slučaju obavijestio upravu, već je transmiter sa njegovih leđa, pomoću kojeg su ga pratili poljski ornitolozi, predao policiji, sumnjajući da je riječ o špijunaži...

Rok za izricanje disciplinske mjere iznosi šest mjeseci i istekao je još u avgustu.

Portparolka NPCG Milica Novaković kazala je juče “Vijestima” da će u potpunosti obavijestiti javnost o ishodu disciplinskog postupka.

Sekretarka Ministarstva za održivi razvoj i turizam Daliborka Pejović naložila je još ljetos nadležnima u NPCG da se što prije okončaju pokrenuti disciplinski postupci.

Iz NPCG saopštili su da su okončani svi disciplinski postupci, izuzev onog protiv Škatarića.

U NPCG su utvrdili da su administrativni radnici Službe zaštite NP “Skadarsko jezero” Ilija Vuković i Kristijan Šundić odgovorni za davanje netačnih podataka o broju prijava za vrijeme ribolovnog zabrana.

Iz NPCG saopštili su da su okončani svi disciplinski postupci, izuzev onog protiv Škatarića

Zbog podataka koji su se bitno razlikovali od onih koje su saopštili iz NPCG, a o čemu su “Vijesti” ranije pisale, njih dvojica će jednu mjesečnu zaradu primiti umanjenu za 10 procenata.

Bečanović kažnjen zbog slučaja „biznismen”

Slučaj kada su lovočuvari uhvatili, a potom pustili krivolovce koji su se pozvali da rade za lokalnog biznismena, koštaće Momira Bečanovića 20 procenata od dvije mjesečne zarade.

“Nadzorniku Bečanoviću izrečena je novčana kazna u visini od 20 procenata od mjesečne zarade u periodu od dva mjeseca”, saopštili su iz NPCG.

Ostali akteri u tom slučaju o kojem su “Vijesti” pisale, Milivoje Lukačević i Zvonko Kukuličić oslobođeni su disciplinske odgovornosti, iako su bili u patroli zajedno sa Bečanovićem. Utvrđeno je, međutim, da su njih dvojica u to vrijeme bili “angažovani na radnim mjestima radnika na održavanju ambijentalne higijene i infrastrukture”.

Bonus video: