Ni Ceca ni Čolić neće nastupiti nakon osvještanja hrama

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske najavljuju bogat program povodom osvještanja Sabornog hrama u Podgorici
150 pregleda 172 komentar(a)
Hram Hrristovog vaskrsenja, Foto: Boris Pejović
Hram Hrristovog vaskrsenja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.09.2013. 10:43h

Prigodan zabavno-umjetnički program i svečani koncert biće organizovan povodom osvještanja Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici 8. oktobra, ali Mitropolija crnogorsko-primorska SPC nije planirala da angažuje folk pjevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović.

To je saopštio “Vijestima” sveštenik Predrag Šćepanović, član medijskog tima Odbora za osvještanje Hrama.

Portali su juče objavili informaciju da je planirano da osvještanje Hrama bude propraćeno koncertima Svetlane Cece Ražnatović i pop pjevača Zdravka Čolića.

“Do kraja sedmice će se znati ko će učestvovati u programu. Mogu samo reći da su u toku pregovori sa jednom regionalnom pop zvijezdom”, kazao je Šćepanović.

On je rekao da su u toku i završni radovi na freskopisu i ikonostasu, uređivanje unutrašnjosti Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja, kao i spoljašnjeg platoa čime Podgorica dobija jedinstven trg i prostor koji će biti ne samo u funkciji bogosluženja, nego i svih građana Podgorice.

Šćepanović je kazao da je riječ o posljednjim pripremama, kako bi Hram, koji se gradi od 1993. godine, bio osveštan u ponedjeljak 7. oktobra. On je rekao da je Hram u Podgorici jedan od najljepših poklona Evropi i Crnoj Gori povodom proslave 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta o slobodi hrišćanske vjere, dokumenta koji je bio glasnik slobode hrišćanima i početak prihvatanja hrišćanstva kao slobodne religije u Rimskom carstvu.

“To će biti svepravoslavna svečanost u slavu odluke cara Konstantina da 313. godine donese znameniti Milanski edikt. Ona će početi 6. oktobra u gradu Nišu, drevnom Naisusu, mjestu rođenja cara Konstantina Velikog, gdje će biti prisutni skoro svi pravoslavni patrijarsi svijeta. A poslije toga svi predstavnici pomjesnih pravoslavnih crkava će stići u drevni grad Podgoricu, radi osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja”, kazao je Šćepanović.

“Mitropolija crnogorsko-primorska poziva sav vjerni narod i sve ljude dobre volje da svojim prisustvom postanu učesnici ovog najvećeg crkvenog događaja u istoriji Crne Gore”, kazao je on.

Patrijarsi na jednom mjestu

Šćepanović je rekao da će u nedjelju, 6. oktobra u 20 časova biti upriličen doček gostiju, delegacija pomjesnih pravoslavih crkava, na čelu sa patrijarhom vaseljenskim i carigradskim Vartolomejem, patrijarhom jerusalimskim Teofilom, moskovskim Kirilom, srpskim Irinejem, arhiepiskopom kiparskim Hrizostomom, arhiepiskopom varšavskim Savom i albanskim Anastasijem.

“Proslava će početi svečanom akademijom u čast 1700. godišnjice Milanskog edikta, gdje će učešće uzeti horovi, dramski umjetnici, folklorna društva i drugi. U ponedjeljak, 7.oktobra, u osam časova obaviće se čin osveštanja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, koji se gradi punih 20 godina. U nastavku će biti služena sveta arhijerejska liturgija”, kazao je on.

Šćepanović je rekao da pored visokih predstavnika države, političkog i kulturnog života Crne Gore očekuju i predstavnike država iz regiona, delegacije hrišćanskih crkava Evrope, kao i ambasadore stranih država u Crnoj Gori.

Ništa ni od Čolića

Menadžment popularnog pjevača Zdravka Čolića je demantovao da će on nastupiti u Podgorici 7. oktobra.

Čolić se nalazi u Londonu gdje radi na novom albumu, a do objavljivanja u drugoj polovini oktobra ima zakazane koncerte jedino u inostranstvu.

Bonus video: