Problemi na Komovima: Berači nam uništavaju i borovnjake i kolibe

"Našao sam svoju kolibu punu naroda, raspremili krevete i postavili da večeraju..."
141 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 14:31h

Mještani Kuča, koji od davnina imaju katune na planini Carine na Komovima, tvrde da godinama imaju probleme sa ljudima koji dolaze na tu planinu da beru borovnice. To se posebno pogoršalo posljednjih nekoliko godina

“Osim što beru borovnice grebenima i potpuno uništvaju borovnjake bez pitanja, na silu koriste naše kolibe. Otišao sam prošle godine da prenoćim u svojoj kolibi na planini i tamo zatekao grupu ljudi. Nijesam mogao da se svađam pa sam se vratio kao da to nije moje”, kaže za “Vijesti” Radenko Mijović.

I njegov rođak Radonja Mijović tvrdi da je imao slično iskustvo.

“Našao sam svoju kolibu punu naroda, raspremili krevete i postavili da večeraju. Koriste ne kao svoje, jer bi svoje pazili, nego kao tuđe pa kad im nestane drva skidaju daske sa krova i nalažu. Često nam nestaju i stvari koje ostavljamo u kolibama. Ne zaključavamo jer bi razvaljivali i vjerovatno u inat ostavljali otvoreno. Ostavimo tako da neko ko se zatekao u planini može da se skloni od nevremena ili ako primrkne da prenoći, a ne da se koristi kako je kome volja i da najmanje pravo imamo mi vlasnici”, priča Radonja.

Tvrde da slične probleme imaju i drugi Kuči koji su vazda izlazili na Carine: Sreto Mijović, Mujo Manojlović, Rajko Mitrović...

Vlasnici koliba su se obraćali nadležnima, ali bez rezultata

Mijovići ističu da nijesu protiv da bilo ko dođe i rukama ubere borovnice za sebe.

“Nikada nijesmo imali problema sa ljudima iz sela iz Vasojevića koja gravitiraju na našoj planini. Ali imamo ako neko, ko ima svoje planine, dolazi iz Kolašina, Mojkovca ili Bijelog Polja da tu, pred našim kolibama, bere borovnice i to grebenima i da uništava naše borovnjake. Uz to, da koriste naše kolibe i da ostavljaju nered za sobom. Dešava se da prespavaju i u crkvi, a nijesu rijetke situacije da u kolibama vrše nuždu. Mi smo to do sada tolerisali nadajući se da će shvatiti da to tako ne ide i ne može”, kaže Radenko Mijović.

Mijovići ističu da su se obraćali Ministarstvu poljoprivrede, inspekcijama, policiji, ali da do sada od toga nije bilo koristi. Policija je dolazila, bilo je vrlo neprijatnih sutacija, ali se sve nastavilo po starom.

“Znamo da običajno pravo po kojem su ti katuni naši od davnina nije zakon, ali valjda jeste po zakonu i zakonito to što mi tražimo da se štiti priroda, odnosno tako vrijedna biljka kao što je borovnica i to što pokušavamo na miran način da štitimo svoju imovinu i kolibe. Nadamo se da će nadležne državne službe vidjeti kako da se riješi taj problem, a ako ne bude moglo drugačije mi ćemo dogodine, kad počne berba borovnica, biti primorani da čuvamo na smjenu”, kategoričan je Radonja Mijović.

"Dovoze, vjerovatno nakupci, ljude kombijima, beru grebenima, tu im ih otkupljuju do euro i po po kilogramu, a oni ih poslije u Podgorici prodaju tri do četiri eura"

Oni tvrde da su ove godine borovnice bile posebno izdašne u rodu:

“To odmah utiče na broj berača i broj grebeni i, što je najgore, na uništavanje borovnjaka. To je nekome dobra zarada pa je to prilično organizovan posao. Dovoze, vjerovatno nakupci, ljude kombijima, beru grebenima, tu im ih otkupljuju do euro i po po kilogramu, a oni ih poslije u Podgorici prodaju tri do četiri eura. Kad zatreba imaju besplatan smještaj u našim kolibama”, kažu Mijovići.

Stručnjaci bi to analitički

Koliko policija može brzo i efikasno da riješi neki problem, toliko stručnjacima treba vremena da utvrde da on zaista postoji. To potvrđuje priča Mijovića koji vjeruju da bi ovaj problem brže i efikasnije riješili policajci od botaničara i agronoma.

“Kada smo se stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede požalili da nam uništiše borovnjake grebenima, rekli su da bi tu trebalo angažovati nekog mladog stručnjaka koji bi nekoliko godina posmatrao promjene i tek nakon toga moglo bi se utvrditi šta se dešava. Čak kažu da grebeni ponekad zamjenjuju rezidbu. Nama je i bez višegodišnjeg posmatranja već jasno šta se dešava sa borovnjacima na Carinama i koliko im prija rezidba grebenima”, zaključuju Mijovići.

Galerija

Bonus video: