Devastiranje lovačkog doma pod Trebjesom: Nestale vrijedne slike, ostao račun za struju

Prilikom posljednje provale otuđena je umjetnička slika na velikom platnu, sa lovačkim motivima, koja je decenijama krasila zid
134 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 19:30h

Nikšićki ugostitelj i lovac sa višedecenijskim iskustvom Miloš Stanjević kazao je da je revoltiran neodgovornim odnosom pojedinaca iz lokalne lovačke organizacije prema lovačkom domu, za čiju izgradnju je dao nemali doprinos.

“I predsjednik te lovačke organizacije rekao je da je dom provaljivan osam puta. Izgleda da to nije bio dovoljno ozbiljan razlog da se angažuje čuvar koji bi štitio imovinu lovačkog doma.

Prilikom posljednje provale otuđena je umjetnička slika na velikom platnu, sa lovačkim motivima, koja je decenijama krasila zid moje kafane u Karađorđevoj ulici, koju sam poklonio Javnom preduzeću „Dr Zoran Kesler“. Vrijednost te slike koju je naslikao, kao repliku jednog poznatog djela, crnogorski slikar Stanko Zečević, je nemjerljiva. Posebno je meni i mnogim starim lovcima mnogo značila. Ispod nje smo se godinama okupljali i provodili vrijeme u lijepom druženju”, kazao je Stanjević, dodajući da su iz lovačkog doma odneseni i “mozaik Cila Vušovića i slika Mikija Radulovića i ko zna šta još”.

Stanje lovačkog doma u Nikšiću prilično liči na stanje lovstva u tom kraju i cijeloj državi. Nikšićki lovci su podijeljeni na Javno preduzeće “Dr Zoran Kesler” i istoimenu lovačku organizaciju.

“Većina lovaca koji su podržavali JP zahtijeva da se podnese krivična prijava protiv odgovornih pojedinaca iz lovačke organizacije, kao i protiv N.N. lica koja su otuđila moju sliku i drugu imovinu”, kaže Stanjević.

Lovci koji su ogorčeni takvim odnosom prema njihovoj imovini tražili su od JP objašnjenje zašto nijesu zaštitili svoju imovinu u domu koji, na papiru, dijele sa lovačkom organizacijom.

“Iz JP smo dobili objašnjenje da su se više puta obraćali čelnicima lovačke organizacije sa zahtjevom da im omogući da koriste svoj dio doma i da su sa druge strane odbili svaki oblik saradnje sa njima. Posebno sam zabrinut za opremu i sistem za centralno grijanje koji je sa 7.645 eura finansirala Opština Nikšić”, kaže Stanjević.

On podjeća da je lovačka organizacija poslije svečanog otvaranja 2006. godine uzela ključeve od doma i koristila ga u svom poslovanju, kao i za boravak lovaca iz inostranstva i to bez upotrebne dozvole i bez saglasnosti Javnog preduzeća “Dr Zoran Kesler”.

“U tom periodu su napravili dug za struju od 4.700 eura zbog čega je objekat isključen sa elektro mreže, što je dodatno doprinijelo devastiranju doma. Podsjećam i to da je Opština novcem, građevinskim materijalom, obezbjeđenjem placa i oslobađanjem od plaćanja komunalija pomogla izgradnju novog lovačkog doma sa skoro 100.000 eura. Sada 200 lovaca, koji su podržali formiranje JP i uvođenje reda u ovoj oblasti, koja je od javnog interesa jer je divljač državno dobro, veoma čudi namjera lokalne uprave da ugasi JP i to prije okončanja sudskog spora po pitanju dodjele lovišta”, kaže Stanjević.

On kaže da bi danas i lovački dom i stanje divljači izgledali potpuno drugačije da je javno preduzeće zaživjelo kako je trebalo.

“Imali bi danas potpuno drugačiji izgled lovačkog doma i podignuti park ispred njega koji bi se uklopio u zaštićeni ambijent Trebjese.

Dom bi donosio znatan prihod koji bi se mogao usmjeriti u razvoj lovstva i zaštitu divljači čime bismo pokazali svoj civilizacijski odnos, a ovako i dom i čitav kompleks djeluju sablasno. Zbog svega toga apelujemo na nadležne u Opštini da kao suvlasnik na objektu lovačkog doma izvrše fizičku diobu objekta, utvrde činjenično stanje i visinu štete, zaštite ga od propadanja i daljeg devastiranja i imenuju odgovorne za ovakvo stanje”, ističe Stanjević.

Radio sam u DB, sumnjam da je Stanjević naručio krađu

Dragan Šakotić, čelnik Lovačke organizacije “Dr Zoran Kesler”, koja koristi zgradu lovačkog doma u blizini Trebjese, kaže da Stanjevićeve trvrdnje o nemarnom odnosu prema zajedničkoj imovini nijesu tačne.

“Te iste informacije dobio je i potpredsjednik opštine Milorad Jovanović, pa kada je obišao dom vidio je da to nije tačno. Tačno je da je nestala jedna njegova slika i ja sumnjam da je on naručio krađu”, kazao je Šakotić.

Na opasku novinara da je riječ o ozbiljnoj optužbi Šakotić je kazao da ima pravo da sumnja i da dobro pazi šta govori jer je, kako kaže, radio u ozbiljnoj službi - Državnoj bezbjednosti. “Ne kažem da je on nepošten čovjek, ali je zaveden od jedne grupe ljudi. Osim toga, godine i način života čine svoje pa me ne čudi da to priča”, kaže Šakotić.

Lovačka organizacija, kako kaže Šakotić, zajedno sa opštinom dogovara renoviranje doma koji je otvoren prije šest godina, a za JP kaže da je prošla priča. “Javno preduzeće je ukinuto i oni nemaju šta da pričaju. Mi imamo 600 članova i jedna smo od najbolje organizovanih lovačkih organizacija. Kada je riječ o čestim provalama doma mogu da kažem da je svaki incident prijavljen policiji”, kaže Šakotić.

Za dug za struju kaže da je on star nekoliko godina i da će ga zajednički platiti sa Opštinom.

Galerija

Bonus video: