Beranselo: Svježim jajima na komunalnu policiju

Do incidenta je došlo tako što su četiri kamiona Komunalnog pokušala da probiju blokadu
33 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 15:43h

Mještani „pobunjenog“ Beransela danas su se na mjestu blokade gradskog smetlišta obračunali sa komunalcima i komunalnom policijom tako što su na njih osuli salvu svježih jaja.

Do incidenta je došlo tako što su četiri kamiona JP Komunalno pokušala u pratnji vozila komunalne policije da probiju blokadu.

Dva kamiona su iskoristila nepažnju mještana i uspjela da prođu prema Vasovim vodama i istovare smeće, dok su dva zaustavljena.

Oko stotinu mještana, koji su se u međuvremenu okupili, blokirali su kamione „naoružani“ jajima. Oni su kamione i „golf“ komunalne policije držali u „zarobljeništvu“ oko sat vremana, nakon čega su ih pustili, ali i istovremeno osuli po njima „paljbu“.

Jaja su sijevala sa svih strana, a najviše ih je bilo usmjereno na vozilo komunalne policije, čije vjetrobransko staklo je prosto bilo pretvoreno u veliku „kajganu“.

Nekadašnji potpredsjednik Savjeta MZ Sveto Tomović rekao je „Vijestima“ da zbog raspuštanja organa mjesne zajednice više nema nikoga ko bi spriječio mještane da naprave i nešto mnogo ozbiljnije.

„Ovoga puta je bilo komično. Ali, ja ne mogu ničim da garantujem da mještani Beransela sljedeći put komunalce neće dočekati kamenjem. Kao što znate i Savjet i Koordinacioni odbor Mjesne zajednice su dali ostavke. Mjesnom zajednicom ostao je da upravlja jedino Zbor građana. Ja vam ovo govorim samo u svojstvu građanina, odnosno mještanina Beransela“ – rekao je Tomović.

On je kazao da je obračun jajima bio posljedica provokacije i nastavka nezakonitog ponašanja komunalaca i lokalnih vlasti.

„Deponija gori duže od četiri mjeseca. Tamo je, kao što znate, više od pola miliona tona opasnog otpada, i oni odlaganjem novog smeća krše sve zakone. Ko će njih u ovoj državi da sankcioniše i kazni, kao što nas kažnjavaju“ – zapitao je Tomović.

I bivši predsjednik Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine Radoje Mišković smatra da komunalci krše sve zakonske propise time što odlažu novi otpad preko opasnog otpada.

„Zakon je jasan. Ako se komunalni otpad pomiješa sa opasnim otpadom, onda sav otpad postaje opasan. Takva situacija je na Vasovim vodama, i oni samo uvećavaju tu planunu opasnog otpada“ – rekao je Mišković.

Dok je trajao „obračun“ mještana Beransela i komunalaca, kroz naselje je prošlo jedno policijsko vozilo, ali se nije zadržavalo. Nekoliko mještana je, ipak, u poslijepodnevnim satima pozvano dođu na informativni razgovor u policiju.

Nakon što je grubom primjenom policijske sile 6. septembra razbijena osma blokada, koja je trajala punih šest mjeseci, Beranselci su se ponovo organizovali i poslije desetak dana opet stali na barikade. Od tada do danas ni jedan komunalni kamion nije prošao prema Vasovim vodama.

Galerija

Bonus video: