Bar: Život bez vode u naselju Kambodža

“U naselju je 150 djece, treba ih kupati i mi pitamo svakog poštenog građanina da li bi on svoje dijete kupao vodom sa potoka Nikočevića u koji se uliva toliko septičkih jama”
326 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 18:18h

Iako ih od trase Regionalnog vodovoda (RV) dijeli svega 500 metara, 200 domaćinstava naselja Sveti Ivan-Donji Nikočevići, u Baru poznatijeg kao Kambodža, godinama su bez pitke vode.

Tehnička voda koja im je dostupna iz obližnja tri potoka, kontaminirana je prelivanjima iz lokalnih septičkih jama.

Ovo naselje jedno od najmlađih na području Opštine, mada ima nekoliko porodica starosjedjelaca Zaljeva, faktički je nastalo doseljavanjem na Malu Volujicu u prethodnih petnaestak godina i nije urbanizovano, što je ključ problema.

“Iz Vodovoda kažu će se nešto napraviti do 2030, koju mi ne možemo i nećemo čekati. Kamen spoticanja je što nam kažu da smo „divlje“ i neurbanizovano naselje

Predsjednik Odbora za vodosnabdijevanje ovog naselja Reka Ličina ističe da mještani vodu već duže vrijeme obezbjeđuju na najrazličitije načine „nesvojstvene današnjici“, te da pri tome rizikuju da ozbiljno ugroze svoje zdravlje.

Veličina naselja, njegova lokacija i broj stanovnika čine ovu problematiku prioritetnom za cijelu opštinu, kaže Ličina: Sveti Ivan-Donji Nikočevići su sedam kilometara od centra Bara, između tri izvorišta i naselja u kojima je vodosnabdijevanje odavno riješeno, a nezaobilazna je tranzitna zona zbog veoma frekventnog „starog puta za Ulcinj“ do graničnog prelaza Sukobina.

“U naselju je 150 djece, treba ih kupati i mi pitamo svakog poštenog građanina da li bi on svoje dijete kupao vodom sa potoka Nikočevića u koji se uliva toliko septičkih jama”, kaže Ličina.

On podsjeća da se odbor za pomoć obraćao MZ Mrkojevići, svim gradskim i čelnicima Vodovoda, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali, bez adekvatnih odgovora, pa su na kraju pozvali i ombudsmana.

“Iz Vodovoda kažu će se nešto napraviti do 2030, koju mi ne možemo i nećemo čekati. Kamen spoticanja je što nam kažu da smo „divlje“ i neurbanizovano naselje, što smo pokušali riješiti podnošenjem zahtjeva u opštinu, ali, ni tu ništa. Voljni smo za maksimalnu saradnju, interes je i vodovoda da hlijadu ljudi plaća vodu, no, sada se iz cijevi RV često ispušta velika količina vode u more dok smo mi žedni”, rekao je Ličina.

Nedavni protest mještana (FOTO: Anto Baković)

Mještanin Nedžad Perazić navodi da je barski vodovod prema njihovim tvrdnjama „i pored jako dobre volje” nemoćan da pomognu bez naloga opštinskih struktura za izradu idejnog projekta cjevovoda od Ćafe do naselja. Vodovod je, dodaje Nedžad , tražio usmenim putem da mještani obezbijede tu trasu bez traženja obeštećenja od opštine.

“Rekli smo da ćemo mi to regulisati sa vlasnicima zemlje. Jako je teško kada petogodišnjoj ćerki koja se igra sa drugaricama branite da pije vodu sa česme, da bi oprala zube donosimo bidonima vodu iz Zaljeva. Ne bih volio da se ovo bilo kome desi”, navodi Perazić.

“Jedini je način kroz izradu DUP-a je kroz dobru volju mještana da riješe status tih objekata i samim tim steknu pravo da od opštine zahtijevaju gradnju planom predviđene infrastrukture kroz sklapanje ugovora”

Na nedavni zbor mještana ovim povodom Šeko Skenderović je doveo svoje troje djece sa kožnim oboljenjima, taj prizor je potresao sve učesnike skupa.

“Nama iz Mjesne zajednice kažu da se odselimo ako nam se ne sviđa ovdje, a svi mještani Svetog Ivana su platili svoje placeve i imaju pravo da imaju vodu”, rekao je Skenderović. Mještani su istom prilikom rekli i da im se pred svake izbore „dolazi sa velikim obećanjima od vlasti“, a da se ništa na kraju ne realizuje.

Problem je dobio i parlamentarni tretman-potpredsjednik Skupštine Crne Gore i visoki funkcioner Bošnjačke stranke Baranin Suljo Mustafić postavio je krajem jula poslaničko pitanje ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću šta će preduzeti Vlada.

U pisanom odgovoru iz ministarstva odgovoreno mu je da zakon o vodama propisuje da javno vodosnabdijevanje uređuju jedinice lokalne samouprave, te da je lokalna samouprava dužna da organizuje i obezbijedi javno vodosnabdijevanje na svojoj teritoriji za naselja veća od 200 stanovnika ili naselja čija prosječna godišnja potreba za vodom prelazi 100 kubika dnevno. Preduslov za investicije koje bi dovele vodu po planu koji već postoji, odgovorio je ministar, jeste usvajanje urbanističke dokumentacije.

Opštinski sekretar za uređenje prostora Đuro Karanikić veli da ovo nije jedino naselje u opštini sa neriješenim vodosnabdijevanjem. On kaže da je Opština, tek 2007. prepoznala da je to naselje „jer trend gradnje ovdje traje 15 godina“. Predsjednik Opštine Žarko Pavićević 7. avgusta je inače donio odluku o izradi DUP-a Zaljevo za prostor od Male Volujice do rijeke Rikavac, koji pokriva i ovo naselje.

“Kako nemamo geodetski snimljen Sveti Ivan, mještani treba da nam dostave u vidu inicijative sve podatke o svojim objektima, da bismo upoznali planere sa potrebama. Plan je siguran zakonski osnov Opštini da može da gradi vodovod”, navodi Karanikić i poziva mještane da se uključe u njegovu izradu kroz javnu raspravu

Od samog plana, ističe Karanikić, mnogo je važnije finasiranje gradnje budućeg vodovoda, jer ovdje nije ubran ni jedan euro komunalija, pa Opština treba da objasni odbornicima koji usvajaju budžet i plan uređenja prostora da naknada od komunalija koja je plaćena u Sutomoru, Čanju, Polju kojima takođe nedostaje infrastruktura, treba da bude preusmjerena za komunalno opremanje faktički nelegalno podignutog naselja.

“Jedini je način kroz izradu DUP-a je kroz dobru volju mještana da riješe status tih objekata i samim tim steknu pravo da od opštine zahtijevaju gradnju planom predviđene infrastrukture kroz sklapanje ugovora”, poručuje Karanikić.

Dragan Šorović iz opštinske Agencije za investicije i imovinu rekao je da su od RV dobijeni uslovi i saglasnost za priključenje naselja na njihov cjevovod, a mjesto priključka je Mala Volujica.

Galerija

Bonus video: