Parking servis Podgorica od naplate parkinga zaradio oko 695.000 eura

Vrijednost napisanih kazni za neplaćanje parkinga, kako su kazali iz Parking servisa, trenutno nije moguće izračunati
280 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 14:26h

Preduzeće Parking servis Podgorica u prvih šest mjeseci ove godine je od naplate parkinga zaradilo oko 695.000 eura, 10 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Parking je moguće platiti slanjem tekstualne (SMS) poruke, a za neplaćanje su predviđene novčane kazne.

Vrijednost napisanih kazni za neplaćanje parkinga, kako su kazali iz Parking servisa, trenutno nije moguće izračunati.

"Prihode od doplatnih karata u ovom dijelu godine nije moguće izraziti u preciznim novčanim iznosima, u prvom redu zbog nesrazmjernosti uplata po ovom osnovu", rekli su agenciji Mina-business predstavnici Parking servisa.

Na pitanje zašto na tabli na kojoj se nalazi obavještenje o naplati parkiranja ne stoji upustvo za slanje SMS-a, odgovoreno je da su sva uputstva i saobraćajni znaci postavljeni u skladu sa važećim zakonskim propisima zbog čega su nemoguće bilo kakve korekcije.

"Napominjemo da je na isti način i u regionu regulisano obilježavanje naplate u dijelu opštih parkirališta. Takođe, u cilju edukacije korisnika ove usluge u proteklom periodu smo u više navrata preko štampanih i elektronskih medija informisali javnost o načinu plaćanja parkinga putem SMS-a", naveli su iz Paking servisa.

Parking se može platiti slanje SMS-a tako što se u poruci navede oznaka i broj registarske tablice automobila, bez razmaka i drugih znakova.

Broj na koji se šalje poruka, kao i cijena parkinga zavise od parking zone. Slanjem poruke plaća se jedan sat parkiranja.

Za prvu zonu, poruka se šalje na broj 14551, a cijena parkiranja za jedan sat iznosi 60 centi, za drugu zonu na broj 14552, a cijena parkiranja je 50 centi. Cijena za sat parkiranja u okviru treće zone je 40 centi, a poruka se šalje na broj 14553.

Nakon slanja poruke dobija se povratno obavještenje o uspješnoj uplati putem poruke u kojoj se nalazi posebno generisani broj karte za unijetu registarsku oznaku vozila, zonu, kao i vrijeme do kada uplaćeni parking važi. Ta poruka služi kao zvanična potvrda da je uspješno plaćeno parkiranje za naznačeno vozilo i naznačeni period.

Nekoliko minuta prije isteka uplaćenog vremena dobija se poruku koja podsjeća da ističe vrijeme parkiranja za unijeti registarski broj i zonu, nakon čega se može produžiti parking ili na vrijeme ukloniti vozilo.

Parking servis Podgorica je 2007. osnovao Glavni grad, sa ciljem da obavlja poslove od javnog interesa u oblasti izgradnje i upravljanja javnim parkiralištima i garažama, kao i naplati parkinga za vozila.

Kompanija raspolaže sa oko 4,36 hiljada parking mjesta raspoređenih u 11 posebnih parkirališta, četiri garaže i tri zone u kojima se parking naplaćuje putem SMS-a, a gdje spadaju i parkinzi ispred stambenih zgrada.

Galerija

Bonus video: