Bratimljenje Nikšića i Đirone

"Uvjeren sam da ovo neće biti mrtvo slovo na papiru i da ćemo već za godinu moći da se pohvalimo konkretnim rezultatima“
0 komentar(a)
Ni9kšić Đirona, Foto: Ivan Petrušić
Ni9kšić Đirona, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.09.2013. 14:19h

Nikšić i Đirona konkurisali su, povodom bratimljenja ta dva grada, projektom iz kulture vrijednim 23.000 eura, koji bi trebalo da se realizuje u okviru makro projekta "Evropa za građane".

U zvaničnoj posjeti Nikšiću boravio je Žordi Šukla, poslanik većinske katalonske partije CIU iz oblasti Đirona u španskom parlamentu i član parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope.

Govoreći o saradnji Nikšića i Đirone, Šukla je kazao da već postoji projekat sa kojim su ta dvije opštine aplicirale u okviru makroprojekta "Evropa za građane". Projekat se odnosi na uspostavljanje kulturne saradnje i bratimljenja ta dva grada.

Prema riječima Jakov Jašina, stručnog konsultanta, projekat bratimljenja ima za cilj upoznavanje pomenutih opština kroz saradnju iz oblasti kulture. Nikšićani će se stanovnicima grada u Kataloniji predstaviti folklorom, a za to će biti zadužen KUD "Zahumlje", dok su gosti izabrali da se predstave preko gitare.

I jedni i drugi predstaviće nacionalnu kuhinju, a gosti iz Katalonije su se pohvalili da je restoran "El Celler de Can Roca" u Đironi izabran je za najbolji restoran na svijetu, i to u izboru prestižnog britanskog časopisa "Restaurant".

“Odabrali smo kulturnu oblast kao najbolji početak saradnje opština koje se do sada nijesu poznavale. Uvjeren sam da kada se upoznamo na taj način da će svaka dalja saradnja ići mnogo jednostavnije“, kazao je Jašina.

Šukla je kazao da su pored saradnje iz oblasti kulture, sa predstavnicima nikšičke lokalne uprave, potpredsjednikom Miloradom Jovanovićem i menadžerom Živkom Kecojevićem, razgovarali i o saradnji u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma.

"Ta saradnja će biti sprovedena kroz dvije institucije – Univerzitet u Đironi i kroz Privrednu komoru Opštine i provincije Đirona. Uvjeren sam da ovo neće biti mrtvo slovo na papiru i da ćemo već za godinu moći da se pohvalimo konkretnim rezultatima“, kazao je Šukla.

Potpredsjednik Opštine je kazao da je saradnja sa Đironom započeta kako bi ostvarili pristup evropskim fondovima u početku iz oblasti kulture i obrazovanja, a kasnije i u ostalim oblastima.

"Imamo dosta zajedničkog a predstavnici Đirone su voljni da nam pomognu oko projekata i da nam prenesu svoja iskustva prilikom ulaska u EU. Nadam se da ćemo u narednom periodu ostvariti političku i kulturnu saradnju, a da ćemo kasnije preći i na konkretnu privrednu saradnju", kazao je Jovanović.

Napredak Crne Gore na putu ka EU

"Crna Gora je u evropskim okvirima viđena kao zemlja velikog ekonomskog potencijala, velike političke stabilnosti i ozbiljnih namjera na evropskom putu što joj daje primarno mjesto u procesu evropskih integracija. Viđena je kao iduća članica evropske porodice“, kazao je Šukla.

Ocjenu o napretku Crne Gore na putu ka EU Šukla je iznio na osnovu, kako je kazao, četrnaestogodišnjeg parlamentarnog iskustva i dugogodišnjeg bavljenja spoljnom politikom, posebno prilikama na Balkanu.

Bonus video: