MANS: Mićunović i drugovi sad mogu da odahnu

"Vratiti matične brojeve u registre kompanija i nekretnina, jer svako drugo rješenje značajno obesmišljava borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", pozvali iz MANS-a
88 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2013. 19:16h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja je osudila odluku Poreske uprave i Uprave za nekretnine da iz svojih registara ukolone matične brojeve fizičkih lica i odgovornih u preduzećima, uklazala je na poslove koje su povezali sa poznatim imenima zahvaljujući matičnim brojevima lica i kompanija.

"Slučaj 'Zavala' i izgradnje Akvaparka u Budvi, te kriminalne mreže barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, ali i slučajevi koji su uključivali kontroverznog Nikšićanina Branislava Mićunovića i pripadnike krimalnog miljea poput Nasera Keljmendija, otkriveni su upravo zbog činjenice da je informacije o interesnim relacijama bilo moguće sa sigurnošću potvrditi upoređivanjem matičnih brojeva lica i kompanija i na osnovu toga dokumentovati kršenje zakona i kriminalno udruživanje", saopštili su iz MANS-a.

Iz te NVO su poručili da ukljanjanje matičnih brojeva “kriminalcima i njihovim pomagačima otvara prostor da nesmetano nastave da umnožavaju svoje finansijske interese na štetu vladavine prava i javnog interesa”.

Svetozar Marović

"Matični broj potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića bio je konačna potvrda da je vlasnik kompanije koja je zajedno sa ruskim Miraksom nelegalno gradila stambeni kompleks na 'Zavali', dok je pretragom sajta Uprave za nekretnine ustanovljeno da njegova kompanija posjeduje i vrijedno građevinsko zemljište", precizirali su iz MANS-a.

Kako navode iz MANS-a, matični brojevi članova porodice Marovića pomogli su da se identifikuju veze koje postoje u građevinskom sektoru u Budvi između kompanija i nadležnih opštinskih institucija i da se prepozna da je taj grad zarobljen interesima jedne porodice.

"Podaci o Milošu Maroviću, sinu Svetozara Marovića omogućili su da od kiparskog registra ofšor kompanija dobijemo potvrdu da on sa Bećirovićima stoji iza kompanije koja je trebalo da gradi čuveni akva park u Budvi i čije milionske kredite sada vraćaju građani opštine jer je lokalna vlast dala garancije", kazali su u MANS-u.

Istakli su da su pretragom po matičnim brojevima fizičkih lica i kompanija u Baru uspjeli da sklope sliku o kompleksnoj mreži pojedinaca i firmi, koju je organizovao barski gradonačelnik Žarko Pavićević da bi “za sebe i povezana lica omogućio nezakonito sticanje višemilionske koristi od prometa građevinskim parcelama i izgradnjom stanova za tržište”.

Žarko Pavićević

"Dostupnost informacije o matičnom broju nezvaničnog šefa crnogorskog podzemlja, Branislava Mićunovića, pomoglo nam je da riješimo misteriju o vlasniku višespratnice nelegalno podignutoj na atrkativnoj lokaciji u opštini Budva i pokažemo kako su nadležne državne institucije godinama ignorisale nelegalnu gradnju na toj lokaciji, da bi je nakon izgradnje legalizovale", rekli su u MANS -u, ističući da je na sličan način dobijena potvrda i da narkobos Naser Keljmendi posjeduje brojne nekretnine u Ulcinju.

Oni su naveli da u slučajevima kada više osoba ima isto ime i prezime, bez matičnog broja nije moguće sa sigurnošću utvrditi da li se radi o osobi koja se sumnjiči za krivična djela. Kao primjer navode da ima deset osoba koje se zovu Žarko Pavićević, a upravo je matični broj ključna stvar koja ih međusobno razlikuje.

"Pet osoba se zove Miloš Marović, kako se zove sin Svetozara Marovića, dok ime njihovog kontroverznog sugrađanina, Ivana Delića, nosi čak sedam građana. Čak osam građana se zove kao Dragan Marović, brat potpredsjednika DPS-a koji je bio osuđen zbog korupcije u slučaju 'Zavala'. Sve nabrojano daje dovoljno argumenata za vraćanje matičnih brojeva u registre kompanija i nekretnina, jer svako drugo rješenje značajno obesmišljava borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", poručili su iz MANS-a.

Poreskoj upravi naređeno da briše matične brojeve

Povodom teksta “MANS: Poreska uprava i Uprava za nekretnine usporavaju borbu protiv korupcije“ u kome su “Vijesti” prenijele osudu MANS-a na odluku Poreske uprave (PU) i Uprave za nekretnine da uklone matične brojeve iz registara reagovala je PU, čije saopštenje u cjelosti prenosimo.

"Tekst se uglavnom zasniva na navodima MANS-a gdje se ukazuje da je odluka PU i Uprave za nekretnine korak unazad, te da je onemogućena potvrda identiteta što otežava istraživački rad civilnom sektoru i medijima. Odluka nije donijeta sa ciljem da se prikrivaju podaci, već je postupljeno u skadu sa propisima o zaštiti podataka o ličnosti i slobodnom pristupu informacijama“, reakcija je Poreske uprave, koju je potpisao direktor PU Milan Lakićević.

Milan Lakićević

Kako se dodaje, PU je u vezi sa tim dobila direktan nalog od Agencije za zaštitu podataka o ličnosti i slobobodan pristup infomacijama, koja je izvršila nadzor nad sprovođenjem zaštite ličnih podataka u PU u martu ove godine.

"Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, a u skladu sa članom 15 , stav 1, tačka 1 i članom 36 Zakona o inspekcijskom nadzoru PU je zapisnikom naloženo da rukovodilac zbirke ličnih podataka prestane sa praksom objavljivanja JMBG-a odgovornih lica u privrednim društvima na sajtu Centralnog registra Privrednog suda i da se izbriše postojeće, odnosno, da se nađe model kroz koji bi se omogućio uvid samo zakonskim korisnicima shodno članu 9 stav 1 tačka 4 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, naglasili su iz PU.

U dopisu se dodaje da je PU postupila po nalogu “s obzirom na to da se radi o ličnim podacima koji predstavljaju poslovnu tajnu po evropskim i svjetskim standardima i koje po preporukama i zahtjevima EU treba upotrebljavati poštujući pravila stroge povjerljivosti podataka”, navodeći da su to dužni i prema zakonima Crne Gore.

"Dakle, imamo razumijevanje za potrebe civilnog sektora i medija, ali nijesmo u mogućnosti da udovoljimo tome na način što bi kršili zakonske propise“, navedeno je u reakciji PU.

Galerija

Bonus video: