Željeznica Srbije smijenila više radnika zbog kašnjenja voza, kod nas sve mirno

Direktor ŽICG kazao je da bi i on postupio kao direktor Željeznica Srbije: “Kod nas je to zaista bila viša sila, i to nesvakidašnje snage”
55 pregleda 16 komentar(a)
voz, Željeznica, Foto: Dragana Šćepanović
voz, Željeznica, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.09.2013. 19:55h

Direktor “Željeznica Srbije” Dragoljub Simonović smijenio je juče dva i kaznio nekoliko željezničara zbog kašnjenja međunarodnog voza koji je u ponedjeljak veče krenuo iz Beograda, a u Bar stigao u srijedu ujutro. U saopštenju, koje je prenijela agencija Beta, rečeno je da je Simonović smijenio šefa Željezničke stanice Beograd i šefa Organizacione cjeline za tehničko - kolske poslove Beograd. Sa 20 odsto manjom zaradom kažnjeno je sedam zaposlenih – otpravnici vozova u stanicama Beograd, Topčider, Rakovica i Resnik, kao i pregledači kola u stanicama Beograd i Resnik.

Simonović je saopštio da je "nedvosmisleno utvrđeno da su postojali propusti" i da će ove kazne biti velika opomena zaposlenima da se ponašaju odgovorno, te da će se ubuduće rigorozno kažnjavati i znatno manje greške. Simonović se izvinio putnicima i ponovio da će im novac za karte biti vraćen.

Na drugoj strani, u našoj željeznici ništa od smjena i kazni, ni od vraćanja novca putnicima.Izvršni direktor Željezničkog prevoza Milojica Zindović juče je bio na putu, pa je samo kratko kazao da u ŽPCG neće biti kazni. “Ovo je problematika Željezničke infrastrukture, pa vidite kod njih”.

Iz ove kompanije ranije je rečeno da putnicima neće biti vraćen novac za karte, a u Željezničkoj infrastrukturi tvrde da je riječ o višoj sili na koju se nije moglo uticati.

“Mnogo mi je žao sve putnike, najviše djecu, ali isto tako moram reći da su naši kolege u takvim okolnostima učinili najviše što su mogli. Grom je opustošio postrojenje u Lutovu. Toliko je jak bio udar da se na snimku koji je poslije nekoliko minuta napravio naš kolega vidi da se topi šina koja je napravljena od najčvršće vrste čelika. Osim toga izgorelo je na stotine metara kablova. U takvom kamenjaru, kako su mi objasnili ljudi kojima je to struka, ne može se napraviti uzemljenje koje će biti potpuna zaštita. Riječju, to je bio toliko jak udar da se tu nije moglo ništa osim ono što smo uradili da u najkraćem mogućem roku osposobimo prugu za prolaz voza”, kazao je Milan Čolaković, izvršni direktor Željezničke infrastrukture.

I za njega je problematično to što u ŽPCG “nije postojala rezervna dizel lokomotiva” kojom bi se voz sa putnicima , koj je pet sati stajao u tunelu u Trebaljevu, prevukao preko problematične dionice ranije.

Čolaković je objasnio da bi i on kao saobraćajac postupio jednako kao direktor Željeznica Srbije: “U Željeznici je prioritet prvog reda putnički voz, a ovaj voz je čekao zbog pretovara automobila. To je ljudski faktor, a kod nas je to zaista bila viša sila, i to nesvakidašnje snage”.

Bonus video: