U hraniteljskim porodicama smješteno 220 djece

Perks je naveo da UNICEF podržava Vladu kako bi se ojačali servisi podrške porodicama
87 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2013. 13:04h

Više od polovine građana Crne Gore (58 odsto) smatra da je smještaj djece bez roditeljskog staranja u institucije dobro rješenje, dok svaki treći je mišljenja da to dijete ima iste šanse kao njegovi vršnjaci koji su odrasli u porodici.

Oko 220 djece trenutno je smješteno u hraniteljskim porodicama, dok samo njih 10 nije kod rođaka. Na hranitelja trenutno čeka oko 40 mališana.

To je pokazalo najnovije istraživanje UNICEF-a o hraniteljstvu i usvajanju u Crnoj Gori.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, kazao je da, suprtotno stavu većine građana Crne Gore, svjetska istraživanja pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju.

“To se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju. Nijedno dijete mlađe od tri godine ne smije biti smješteno u institucije”, kazao je Perks na predstavljanju kamanje promocije hraniteljstva "Svako dijete treba porodicu".

“Cilj kampanje je da pronađemo hranitelje i istovremeno podignemo svijest javnosti o uticaju smještanja djece u institucije. Nagrada koju hraniteljstvo pruža porodicama, djeci i zajednici je nemjerljiva, a pored toga, postoje i jasne finansijske beneficije koje se mogu izmjeriti”, poručio je Perks.

“Cilj kampanje je da pronađemo hranitelje i istovremeno podignemo svijest javnosti o uticaju smještanja djece u institucije", poručio je Perks

Hraniteljica Nada Stojkanović kazala je da je hranitelj dvoje djeca i da je to ispunjava.

“Svjesna sam da sam usrećila dva mala života, pružila im nježnost, ljubav, što i oni meni uzvraćaju. To što rastu srećno u toplom porodičnom okruženju i mene čini jako ispunjenom i srećnom”, rekla je ona, i pozvala druge da slijede njen primjer.

Istraživanje UNICEF-a je pokazalo i da većina ispitanika, čak 78 odsto, smatra da država ne čini dovoljno da pomaže osobama ili poroidicama koje se nalaze u okolnostima u kojima je vjerovatnoća napuštanja djeteta povećana.

Za razliku od njih, Premijer Milo Đukanović smatra da država vodi brigu o djeci, kroz reformu sistema socijalne i dječje zaštite preduzima mjere da pomogne roditeljima.

“Ta se podrška ogleda kroz pružanje savjetodavnih, zdravstvenih i socijalnih usluga i zaštite, kao i kroz materijalne i druge vidove pomoći”, rekao je Đukanović.

On je ipak kazao da su u Vladi “svjesni” da je taj proces dugotrajan i da zahtijeva ispunjavanje bitnih preduslova u pogledu jačanja institucionalnih kapaciteta, stvaranja finansijskih preduslova i uspostavljanja nacionalnog konsenzusa za takav cilj.

Drobnič: Predstoji još mnogo posla

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, kazao je da je svako dijete u Crnoj Gori potencijalni građanin Evropske unije, zbog čega treba raditi da se ostvare njegovi puni kapaciteti.

“Država je dužna da pruži pomoć roditeljima i porodicama i podrži ostajanje djece u porodičnom okruženju”, poručio je on.

On je rekao da Crnoj Gori predstoji još mnogo posla u ovoj oblasti, jer su prava djeteta daleko više od zakonskih aprstrakcija.

Drobnič je napomenuo da je EU podržala sistem reforme dječje i sovcijalne zaštite sa oko tri miliona eura.

Galerija

Bonus video: