SNP Herceg Novi: Crne trojke u kulturi

Povod za oštre konstatacije bila je rasprava o predlogu odluke o davanju saglasnosti na statut JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip-Bepo Benković“
106 pregleda 3 komentar(a)
SO Hergeg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Hergeg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.09.2013. 17:15h

U hercegnovskom parlamentu na djelu je terorisanje zakona Crne Gore, konstatovao je, na zasjedanju, Andrija Radman iz DPS-a, dok je odbornik SNP-a Obrad Gojković ustvrdio da u kulturi djeluju “crne trojke”.

Povod za tako oštre konstatacije na sjednici Skupštine opštine bila je rasprava o predlogu odluke o davanju saglasnosti na statut JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip-Bepo Benković“ .

Odbornici DPS-a su tražili da se ta, kao i tačka o osnivanju “Parking servisa“ DOO, povuku sa dnevnog reda sjednice, što je odbornička većina odbila.

Tamara Vlaović (DPS) istakla je da se u tri dopisa Ministarstva kulture konstatuje da Savjet JU “Muzej i galerija” nije izabran u skladu sa Zakonom u kulturi, “što znači da nije legitiman”. Kao takav, dodaje, ne može donijeti statut ustanove koji se juče našao pred odbornicima.

Ona je konstatovala i da je upitan pečat ustanove na nalozima za isplatu honorara članovima Savjeta, kao i potpis Nataše Tatalović za “koju se ne zna gdje je zaposlena“.

Dragan Janković (DPS) bio je saglasan da je “neprofesionalno usvajati akt koji je donio nezakonito formiran savjet“, kao i da SO, ne postupajući po nalogu Ministarstva kulture, pokazuje nepoštovanje tog resora i zakona Crne Gore.

Predsjednica SO Danijela Đurović tvrdi da ni u jednom dopisu ministarstva, koje je adresirano na nju, nije konstatovano da su članovi Savjeta “Muzeja i galerije” nekompetentni i naglasila da postoje nadležne institucije koje mogu reagovati ukoliko je SO donijela neku nezakonitu odluku.

Uz konstataciju da iza svega stoje tajne službe, a da “crne trojke” postoje i u kulturi, Obrad Gojković (SNP) ustvrdio je da je partija kojoj pripada i koja je najjača u vladajućoj koaliciji, “zbog nerada, udvostručenog broja zaposlenih i neracionalnog trošenja para iz budžeta“, tražila da joj pripadne mjesto direktora JU “Muzej i galerija” kako bi uvela red u tu ustanovu.

Na to je reagovao Đuro Marić (DPS), podsjećajući da je “SNP podržavao 12 godina nekadašnjeg direktora JU 'Muzej i galerija', dok je DPS ukazivao na probleme“.

“Tada nijesmo znali da su u ovoj ustanovi kulture instalirani doušnici paralelne Agencije za nacionalnu bezbjednost, koje podržava DPS”, objasnio je Gojković i optužio Marića da je inspirator osnivanja NVO “Izbor“, kao i da je dio biznis grupacije koja je pokušavala nelegalnu gradnju u gradu.

Marić je negirao te optužbe, ističuči da vladajućoj koaliciji smeta “Izbor“ zato što je počeo da iznosi nepravilnosti lokalne uprave u javnost.

Pozvao je Gojkovića da sve što je iznio protiv njega procesuira kod nadležnih državnih službi.

Za Miloša Bigovića iz PzP-a pri odlučivanju treba da bude presudno saznanje da li postoji neki pravilnik koji precizno definiše koje uslove moraju ispunjavati članovi savjeta i da on i njegova partija nikada ne bi stali iza bilo koje odluke koja je nezakonita.

Dragan Šimrak iz SDP-a kritikovao je rad Sekretarijata za društvene djelatnosti i tražio informaciju o svim ustanovama kulture u njegovoj nadležnosti.

Odbornici su usvojili zaključak da se od Ministarstva kulture traži informacija da li postoji jednoobrazna odluka o dostavljanju biografija članova savjeta u svim ustanovama kulture u Crnoj Gori i da li su oni formirani po obrascu koji se traži od hercegnovske ustanove, nakon čega je većinom glasova usvojena odluka o davanju saglasnosti na statut “Muzeja i galerije”. Protiv su bili odbornici DPS-a i SDP-a.

I predlog odluke o osnivanju DOO “Vodovod i kanalizacija” bio je povod za oštru polemiku između odbornika koalicije na vlasti i opozicije, kao i odluka o osnivanju DOO “Parking servis”.

Za prvu raspravu bilo je sporno što niko nije imenovan za rukovodeće mjesto “Vodovoda i kanalizacije”, ko bi trebalo da bude odgovoran za sprovođenje odluke o osnivanju.

Iz DPS-a su ponovili upozorenje da nije uputno raspravljati o “Parking servisu” dok se ne ispitaju optužbe za nezakonito djelovanje u tom preduzeću.

Zasjedanje SO je prekinuto, a nastavak će biti zakazan naknadno.

Od Kumbora najviše para

“Za šest mjeseci ostvareno je sedam miliona eura prihoda budžeta, što je 59 odsto od planiranih 13,8 miliona. Najveći prihod ostvaren je od zakupa zemljišta u Kumboru - oko 3,2 miliona ili 43 odsto polugodišnjih prihoda budžeta”, kazao je sekretar za finansije Radovan Božović.

On je rekao da očekuje veći priliv od poreza na nepokretnosti i da će prihod po tom osnovu biti oko četiri miliona eura. Odbornci DPS-a su konstatovali da je budžet potrošački i da je opredijeljeno samo 4,3 odsto za kapitalna ulaganja.

Bonus video: