Pripadnik ANB-a novčano kažnjen za tuču sa turistima

Vladimir Ivanović iz Beograda i Stipe Borovac iz Metkovića kazali su da su Nikola Laušević i Davor Vuković, bez ikakvog razloga nasrnuli na njih i njihove djevojke
206 pregleda 29 komentar(a)
Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2013. 18:17h

Službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Nikoli Lauševiću, plata će biti smanjena za 20 do 30 odsto, nakon što su ga u julu dvoje turista optužili da ih je bez razloga napao i izvrijeđao, a zatim krenuo i da ih hapsi.

Rješenje o kažnjavanju Lauševića donio je direktor Agencije Boro Vučinić, na predlog Disciplinske komisije.

"Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost donio je rješenje kojim je službeniku ANB Nikoli Lauševiću izrečena disciplinska mjera – novčana kazna (propisana članom 36 c, stav 2, tačka 1 Zakona o ANB), zbog učinjenog težeg disciplinskog prekršaja. U skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, postupak utvrđivanja odgovornosti vođen je od strane Disciplinske komisije sastavljene od kandidata sa Liste članova disciplinske komisije za tekuću godinu, koju sačinjava Uprava za kadrove", saopštili su iz Agencije.

Službenik ANB prijetio turistima da će ih ubiti>>>

U tom članu zakona piše da će službenik, koji je počinio teži disciplinski prekršaj, kazniti u iznosu od 20 do 30 odsto zarade isplaćene za mjesec u kojem je prekršaj počinjen, u trajanju do šest mjeseci

Jedna od mogućnosti predviđena tim članom bila je i prestanak radnog odnosa.

Vladimir Ivanović iz Beograda i Stipe Borovac iz Metkovića saopštili su da su 21. jula, u ranim jutarnjim satima, Laušević i njegov prijatelj Davor Vuković, službenik Ministarstva održivog razvoja, bez ikakvog razloga nasrnuli na njih i njihove djevojke.

“Borovac i ja smo krenuli da kupimo hranu, a naše devojke su nastavile šetnju. Usput su ih zaustavila dva nepoznata momka i započela komunikaciju sa njima. Vrlo brzo smo se Borovac i ja pridružili društvu i uključili se nenametljivo u konverzaciju, ipak dajući do znanja momcima da se radi o našim devojkama”, ispričao je tada Ivanović.

On je rekao da je “vidno pijanima” Vukoviću i Lauševiću, zasmetalo njihovo prisustvo.

"Laušević ubrzo vadi službenu legitimaciju ANB-a i kreće da privodi Borovca i mene i naše devojke. Ubrzo nakon toga Vuković fizički napada mene, a Laušević Borovca. Poslije kratkog fizičkog obračuna dolazi patrola policije i privodi nas sve u policijsku stanicu Budve”, kazao je Ivanović.

On je rekao da su im obojica tada prijetili, a da su ubrzo došli i drugi pripadnici ANB-a, koji su im predložili da prihvate pomirenje.

"Što smo prihvatili, s obzirom na to da smo bili svjesni uticajnosti službenika ANB-a, kao i mogućnosti da nam se bezrazložno produži pritvor”, rekao je Ivanović.

"Vijestima” je u ANB-u nezvanično rečeno da Laušević tada nije mogao da “vadi službenu značku”, jer je nema.

Svi akteri privedeni su sudiji za prekršaje i kažnjeni.

Nakon tuče, četvorica muškaraca bili lakše ili teže povrijeđeni.

Bonus video: