Pomorci: Nećemo dozvoliti da nas pljačkaju lobiji, skriveni iza institucija

Vučetić i Milošević ukazuju da će oko 500 pomoraca ubrzo shvatiti šta im se priprema novim pravilnikom, koji je sada u formi nacrta
71 pregleda 21 komentar(a)
Vladimir Vučetić, Davor Milošević, Foto: Luka Zeković
Vladimir Vučetić, Davor Milošević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.09.2013. 20:16h

Crnogorski pomorci neće dozvoliti nove namete koji im se pripremaju donošenjem novog pravilnika koji uređuje način sticanja pomorskih zvanja.

Nećemo pristati da nas bez ikakavog valjanog utemeljenja i mimo međunarodne prakse pljačkaju ovdašnji pomorski lobiji prikriveni ispod imena značajnih državnih institucija i da nam nameću polaganje novih kurseva i uzmu po nekoliko hiljada eura svakom od nas, kazali su za “Vijesti” pomorci Vladimir Vučetić i Davor Milošević.

Nezakonito i mimo međunarodnih propisa i prakse nama će biti nametnuta obaveza ponovnog polaganja nečega što smo već prošli i od svih nas će biti uzeto po nekoliko hiljada eura, od četiri do šest po nezvaničnim informacijama. Kada se to pomnoži sa 500 postaje jasno koliko je to novca i zašto govorimo o reketu, kažu pomorci

Oni tvrde da će oko 500 crnogorskih pomoraca, zainteresovanih za dobijanje visokih i najviših pomorskih zvanja ubrzo shvatiti šta im se priprema novim pravilnikom, koji je sada u formi nacrta, da će se organizovati i da neće dozvoliti da ih prevare.

Vučetić i Milošević ukazuju da pomorci imaju veliku štetu: “Mi smo najrazvijenija privredna grana. Mi svake godine, nas oko četiri i po hiljade, donosimo u državu oko 200 miliona eura. A vraća nam se novim nametima”.

Domaćim propisima ranije je bilo regulisano da je za najviša pomorska zvanja, posebno za upravitelja broda i kapetana, neophodno visoko obrazovanje, odnosno fakultet. Kasnije je uvedeno rješenje da se niža zvanja mogu odbiti polaganjem kursa, a sada se najnovijim pravilnikom uvodi novi kurs kao zamjena za fakultetsku diplomu.

Vučetić i Milošević tvrde da Fakultet za pomorstvo ne prati ni tehnološki ni obrazovni napredak u ovoj oblasti u svijetu, preporuke Međunarodne pomorske organizacije (IMO) i međunarodne konvencije.

“U pravilnik o sticanju pomorskih zvanja 1999. godine su uvršteni kursevi 7.01 i 7.02, koje propisuje i preporučuje IMO. Ti kursevi omogućavaju da pomorci sa određenim stažom mogu dobiti i najviša zvanja kapetana i upravitelja.

Međutim, na početak takvih kurseva čeka se sve do 2004. godine, vjerovatno da Fakultetu za pomorstvo ne bi falilo studenata i prihoda.

Kada su napokon počeli sa kursevima organizovanim po tada važećem pravilniku i STCW propisima, zakonodavstvo je napravilo kardinalnu grešku i propisalo da se sa tim kursom može stići samo do prvog oficira palube i prvog oficira stroja, dok je za kapetana i upravitelja i dalje potrebna fakultetska diploma.

Obećavano je da će se to promijeniti sa novim pravilnikom”, kaže Vučetić.

Sljedeća promjena se dešava kada su izglasane konvencije MLC 2006 i MLC 2010.

“Međutim, tada na naše veliko iznenađenje ta konvencija nije donijela obećanu promjenu nego ukidanje zvanja kapetana i upravitelja za ljude koji su imali diplomu kursa 7.01 i 7.02, što je protivno svim međunarodnim konvencijama.

Pošto je ta konvencija iz temelja uzdrmala sistem pomorstva u našoj državi, uključujući i obrazovni dio, pristupilo se izradi novog pravilnika ali i ovaj put sa kašnjenjem od dvije, tri godine”, objašnjava Milošević.

Nacrtom novog pravilnika, kako kažu Vučetić i Milošević, predviđeno je da crnogorski pomorci koji imaju završene kurseve 7.01 i 7.02 , njih skoro 500 moraju ponovo knjigu u šake.

“Umjesto da se nama koji smo završili pomenute kurseve po automotizmu izdaju broveti kapetana i upravitelja sada se retroaktvno traži da odslušamo 150 odnosno 366 časova obuke na Fakultetu za pomorstvo i da nakon toga ponovo idemo na polaganje u Lučku kapetaniju.

Na taj način će nezakonito i mimo međunarodnih propisa i prakse nama biti nametnuta obaveza ponovnog polaganja nečega što smo već prošli i od svih nas će biti uzeto po nekoliko hiljada eura, od četiri do šest po nezvaničnim informacijama. Kada se to pomnoži sa 500 postaje jasno koliko je to novca i zašto govorimo o nametu”, kažu pomorci.

U Ministarstvu saobraćaja rekli su “Vijestima” da još sistematizuju rezultate javne rasprave i da će uskoro saopštiti svoj stav.

Crnogorski bermudski trougao

Pomorci tvrde da su institucije koje upravljaju sistemom pomorstva u Crnoj Gori interesno uvezane.

“Ministarstvo saobraćaja i pored možda najboljih namjera ne čini ništa jer nema kadra. Kada zaškripi u pomoć priskače Lučka kapetanija i pojedine agencije koje “poznaju” zakon i peglaju situaciju krojeći zakone i pravilnike koji imaju za cilj očuvanje monopola Fakulteta za pomorstvo.

Fakultet na drugoj strani drži monopol, odnosi novac budžetu i univerzitetu, a kapetaniji vraćaju tako što biraju njihove ljude u komisije koje ispituju pomorce.

Tu se zatvara začarani interesni krug koji je odlično podmazan i dobro funkcioniše duže od pola vijeka”, tvrde Vučetić i Milošević.

Bonus video: