Radunović: Tužilac da se bavi mještanima Beransela i MANS-om

"Nije se smjelo dozvoliti da se šest mjeseci otpad deponuje u gradu zbog blokade 20, 50 ili 500 ljudi“, poručio je Radunović
14 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 14:42h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović poručio je danas da je spreman da snosi sve posljedice prijave koju su protiv njega podnijeli predstavnici Mjesne zajednice (MZ) Beranselo i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Mještani Beransela i MANS podnijeli su krivičnu prijavu protiv više osoba, među kojima je i Radunović, zbog omogućavanja odlaganje otpada na lokaciji Vasove vode čime, kako se navodi u prijavi, stavljaju u opasnost zdravlje stanovnika te MZ i uništavaju im životnu sredinu.

Radunović je kazao da „kao ljekar i humanista“ još strepi od mogućih posljedicama koje mogu uslijediti zbog višemjesečne blokade na Vasovim Vodama, "dok za dvije nedjelje ne prođe inkubacioni period, jer su možda djeca, pa i odrasli zaraženi virusom žutice u Beranama“

"Kada već podnose prijavu protiv mene, vjerujte da tužilac treba da se pozabavi njima, da li su oni ti koji su stajali iza ovih buntova“, kazao je Radunović.

On je kazao da „kao ljekar i humanista“ još strepi od mogućih posljedicama koje mogu uslijediti zbog višemjesečne blokade na Vasovim Vodama, „dok za dvije nedjelje ne prođe inkubacioni period, jer su možda djeca, pa i odrasli zaraženi virusom žutice u Beranama“.

"Ako nam krene epidemija i neko umre, onda više ništa nije važno, ni stranke, ni politika, ni ministar, ni MZ, ni lokalna samouprava. To je moj sud o tome, jer se nije smjelo dozvoliti da se šest mjeseci otpad deponuje u gradu zbog blokade 20, 50 ili 500 ljudi“, poručio je Radunović.

On je rekao da je tokom boravka u avgustu u rodnim Beranama bio svjedok da se na gradskim ulicama deponuje otpad, i da je svaki kontejner deponija, zbog blokade grupe građana mjesne zajednice Beranselo.

"Vidio sam nešto što je sramota za 21. vijek za bilo koji grad i zemlju. Gledajući ocjedne vode, bube, komarce, pse i mačke, kao ministar zdravlja, kao Beranac, kao ljekar sa 30 godina staža, tražio sam rješenje za tu situaciju u razgovoru sa predstavnicima savjeta MZ Beranselo“, naveo je Radunović.

Prema njegovim riječima, do sastanka nije došlo, uprkos ranijoj potvrdi da će njegova molba biti ispoštovana.

"Razgovor sam tražio ljudski, humano, kao njihov zemljak i prijatelj, neko ko im želi dobro, i neko ko je bar pola članova njihovih porodica operisao ili im pružao zdravstvenu pomoć. Sastanak je trebalo da bude u četvrtak uveče, a čekao sam ih sjutradan sat i deset minuta u prostorijama beranske bolnice“, kazao je Radunović.

Naknadno je, kako je naveo, dobio informaciju od predsjednika mjesne zajednice da su „nakon određenih konsultacija zaključili da nema potrebe za razgovor sa ministrom zdravlja“.

"Šta nakon toga preostaje jednom doktoru, humanisti i ministru zdravlja?! Da gleda da 35 hiljada ljudi oboli od žutice, kolere, trbušnog tifusa, zaraznih bolesti koje se prenose na životinje i preko njih na ljude, ili da pošalje upozoravajući poruku javnosti da se grad od smeća mora očistiti, jer ako se to ne uradi uslijediće katastrofalne posljedice“, naveo je Radunović.

On je kazao da je odluku o deponovanju otpada na tom mjestu donijela današnja opozicija u Beranama 1995.godine što je, kako je naveo, potvrđeno i Master planom, kao i skupštinskom odlukom 2002. godine.

"Kada je sadašnja koalicija na vlasti proširila mjesto na kome će se graditi sanitarna deponija, odjednom je uslijedila blokada, za mene zbog nerazumljivih razloga“, rekao je Radunović.

On je kazao da je siguran da neko mora odgovarati za aktuelnu epidemiju u Beranama, i da vjeruje da su državne institucije počele raditi posao iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdila odgovornost od izvođača, nadzora, lokalne samouprave, do menadžementa Vodovoda.

"Epidemiju u Beranama prouzrokovali su uzročnici nađeni u vodi nastali zbog havarije na gradskom vodovodu, zbog čega je oboljelo oko pet hiljada ljudi, a 1.432 su se javili za pomoć ljekarima i još ih se javlja u takozvanom epidemijskom repu“, rekao je Radunović.

Galerija

Bonus video: