Na sjeveru pet puta više nezaposlenih

Bez posla 48.700 građana ili 19,2 odsto, drastičan jaz između sjevernog regiona i juga
10 komentar(a)
nezaposlenost, Foto: Arhiva "Vijesti"
nezaposlenost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.09.2013. 07:58h

U sjevernom regionu nezaposleno je 39,6 odsto radno sposobnog stanovništva ili 23,5 hiljada.

Stopa nezaposlenosti u tom dijelu Crne Gore duplo je veća od državnog prosjeka, tri puta veća nego u glavnom gradu, a skoro pet puta veća nego u primorskim opštinama.

Ovo su podaci iz ankete o radnoj snazi za drugi kvartal ove godine (april, maj i jun), koje je Zavod za statistiku juče saopštio.

U istom periodu prije godinu u sjevernom regionu bilo je 19,8 hiljada nezaposlenih, a stopa je tada iznosila 34,9 odsto.

Na državnom nivou stopa nezaposlenosti je sada 19,2 odsto i manja je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 20 odsto. Broj nezaposlenih sada iznosi 48,7 hiljada, od čega je na primorju 5,1 hiljada, u centralnom regionu 20,1 hiljada (od čega u Podgorici 11,2 hiljade), a na sjeveru 23,5 hiljada.

U odnosu na isti period prošle godine broj nezaposlenih na primorju je smanjen za 1,9 hiljada, u centralnom regionu cifra je manja za 2,1 hiljadu, a u glavnom gradu je veća za 1,4 hiljade. U sjevernom regionu, prema ovoj metodologiji, broj nezaposlenih je povećan za 3,7 hiljada.

Prema anketi 204,8 hiljada stanovnika je imalo prihod od svog rada, međutim od tog broja svega 166 hiljada je imalo ugovor sa poslodavcem a 4,3 hiljade su bili angažovani pod „drugim oblicima rada“. Samo zaposlenih radnika ima 32,8 hiljada, a angažovanih na porodičnim poslovima 1,4 hiljade.

Ovi podaci se poklapaju sa procjenama koje je nadavno saopštila Unija slobodnih sindikata da na crno radi više od 30 hiljada radnika.

Podaci prema ovoj metodologiji se razlikuju od onih koje saopštava Zavod za zapošljavanje. Monstat u nezaposlene računa sve radno sposobne koji nemaju prihod od svog rada, dok Zavod broji samo one koji se redovno javljaju biroima rada.

Bonus video: