Rukopoložen vikarni episkop dioklijski

Irinej je poručio je novom vikarnom episkopu Mitropolije crnogorsko-primorske da "kao što je mudro upravljao Cetinjskim manastirom upravlja i kao episkop"
901 pregleda 31 komentar(a)
Vladika Metodije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Vladika Metodije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 22.07.2018. 18:14h

Partijarh srpski Irinej danas je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici rukopoložio dosadašnjeg igumana Cetinjskog manastira Metodija u čin vikarnog episkopa dioklijskog.

"Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej načalstvovao je jutros u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici Svetom arhijerejskom liturgijom i svečanom hirotonijom narečenog visokodostojnog arhimandrita Metodija (Ostojića), dosadašnjem igumana Cetinjskog manastira u čin Episkopa dioklijskog, vikarnog Episkopa Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija. Njegovoj Svetosti sasluživali su Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije i gospoda Episkopi: budimski Lukijan, britansko-skandinavski Dositej, šumadijski Jovan, mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, niški Arsenije, dalmatinski Nikodim, osječko-poljski i baranjski Heruvim, moravički Antonije, remezijanski Stefan, mohački Isihije, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, arhimandrit Dimitrije, izabrani Episkop zahumsko-hercegovači i primorski i mnogobrojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo", saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Irinej je poručio novom vikarnom episkopu Mitropolije crnogorsko-primorske da "kao što je mudro upravljao Cetinjskim manastirom upravlja i kao episkop".

„Vi ste dugo, relativno dugo, u Cetinjskom manastiru i ovoj sredini. Imali ste prilike da upoznate ovaj narod i sve prilike u Crnoj Gori. Zato vas je naša Crkva izabrala u najviše dostojanstvo, sa željom da, kao što ste mudro upravljali manastirom, tako mudro upravljate kao episkop u eparhiji, kao vikar Mitropolita crnogorsko-primorskog. Da svojom službom poslužite Gospodu i onome što Gospod želi od svih nas“, rekao je on.

On je podsjetio da je vladika Metodije jedno vrijeme služio patrijarhu Pavlu dok je bio bolestan, te da je zbog tog podviga stekao jedno opšte poštovanje.

Dodao je da je vladika Metodije izabran za vikara slavne Eparhije koja je "rodila Crnu Goru".

„Ona je dala velike ličnosti naše crkvene istorije. Da ne pominjemo sve, samo Svetog Vasilija i Svetog Petra Cetinjskog i Petra Drugog Njegoša, koji su blistali svojim umom i svojim životom svome narodu. Nama su ostavili primjer da se ugledamo na njih“, istakao je on.

Patrijarh srpski je naglasio da vladika Metodije sada ima veliku dužnost i obavezu da "čuva svoj narod u vjeri pravoslavnoj."

„I da ga sačuvate u narodnom jedinstvu, jer je pred velikim iskušenjem da se razdeli i odeli od svoje braće iz Srbije. Nadamo se da Gospod neće to dopustiti i da će učiniti da naš narod ostane jedinstven. Želimo vam da zajedno sa svojim Mitropolitom, koji je dostojni naslednik svojih velikih predaka, sačuvate to jedinstvo. Da mu vi pomognete u tom svetom i velikome delu“, rekao je Irinej.

Bonus video: