Policajci pomiješali privatno i službeno: Krst na retrovizoru policijskog auta

Policijski službenici, posebno uoči rizičnih akcija hapšenja imaju svoje rituale, koji se često graniče i sa sujevjerjem
443 pregleda 103 komentar(a)
krst u policijskom autu, Foto: Screenshot (Uprava policije)
krst u policijskom autu, Foto: Screenshot (Uprava policije)
Ažurirano: 15.09.2013. 15:58h

Video snimak hapšenja Aleksandra Cvetanovića nije otkrio samo spremnost specijalaca koji su krajem avgusta uhvatili zloglasnog bjegunca u Tološima, nego i njihove religijske osjećaje. Policijski video klip koji je na sajtu jutjuba gledalo više desetina hiljada ljudi odiše dinamikom, ali oštrom oku ne može promaći detalj - dva krsta koja su bila okačena o retrovizor državnog automobila u akciji.

U Kodesku policije Crne Gore izričito se ne pominje mogućnost isticanja vjerskih simbola u službenom prostoru, ali se napominje kako je policajac dužan da jednako profesionalino tretira sve građane bez obzira na vjeru, naciju i druge osobenosti.

Na pitanje “Vijesti”, da li je isticanjem simbola hrišćanstva tokom akcije prekršen Kodeks, iz Uprave policije nijesu konrektno odgovorili - ali su vrlo korektno priznali grešku.

“Dva lančića sa krstom, koji se vide na snimku, su lična svojina dva policijska službenika koji su tog dana, 29. avgusta 2013. godine, koristili službeno vozilo, radi lišenja slobode osumnjičenog lica – državljanina Republike Srbije, S.C. (32) iz Vranja”, navodi se u saopštenju Uprave policije koje potpisuje portarolka Tamara Popović.

Ona je saopštila da su lančići sa krstom uklonjeni iz policijskog vozila po završetku akcije. Popović tvrdi da policijski službenici poštuju ljudska prava i slobode svih lica, bez obzira na razlike u nacionalnosti, rasi, boji kože, vjerskom opredjeljenju itd.

“Iz tog razloga su policijski službenici, kojima ove stvari pripadaju, upozoreni”, rekla je Popović.

“Vijesti” saznaju nezvanično da policijski službenici, posebno uoči rizičnih akcija hapšenja imaju svoje rituale, koji se često graniče i sa sujevjerjem. Naizgled mali slučajevi nepažnje pojedinaca u policiji, dobijaju na težini ako se zna da cnogorska plava uniforma ima istoriju optužbi za zlostavljanja pojedinaca i grupa na vjerskoj osnovi.

Među spornim slučajevima iz devedesetih godina sudski su procesuirani slučaj Deportacija (1992), slučaj Bukovica (1992/3), kao i zlostavljanje članova Stranke demokratske akcije (1994) .

Bošnjačka stranka optužila je prije pet godina Policijsku akademiju u Danilovgradu za diskriminaciju na nacionalnoj osnovi.

U komšiluku, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić još je 2009. godine tražio da se uklone krstovi sa zidova kasarni i policijskih stanica.

U policijskim prostorijama u Crnoj Gori, više su bili zastupljeni partijski simboli i fotografije koje su uklonjene nakon decenijskog pritiska medija i dijela javnosti.

Bonus video: