Osnovan crnogorski ragbi savez: Igra čojstva i junaštva

Ragbi je u Crnoj Gori počeo da živi u maju 2011. godine kada je grupa igrača, većinom stranaca zaposlenih u Porto Montenegru, osnovala klub Arsenal
378 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2013. 14:53h

Fudbal je igra džentlmena koju igraju grubijani, a ragbi je igra grubijana koju igraju džentlmeni, kaže stara engleska poslovica. Za crnogorske prilike to bi moglo značiti da je fudbal junaštvo, a ragbi i čojstvo i junaštvo. Junaštvo, jer treba stisnuti petlju pa jajastu loptu prenijeti preko terena protivničke ekipe gdje te čeka 15 žestokih momaka, a čojstvo jer kodeks ove igre obavezuje na dostojanstveno ponašanje na terenu i van njega i puno poštovanje protivničkih igrača i sudije.

Ragbi je u Crnoj Gori počeo da živi u maju 2011. godine kada je grupa igrača, većinom stranaca zaposlenih u Porto Montenegru, osnovala klub Arsenal. Od tada je urađeno mnogo na populaciji ovog sporta osnovani su klubovi Krstaš iz Kotora i Budućnost iz Podgorice, u toku je formiranje kluba u Nikšiću, koji će danas imati prvi trening, kao i u Herceg Novom. U klubovima trenira oko 80 momaka, ali i desetak djevojaka. Do sada su imali desetak prijateljskih utakmica, većinom sa klubovima iz regiona, ali i iz Amerike. Učestvovali su i na nekoliko ragbi turnira gdje su ostvarili zapažene rezultate.

Ragbi u Crnoj Gori se širi zahvaljujući entuzijazmu male grupe ljudi, ali i podrške sponzora, većinom stranih kompanija Porto Montenegro, Luštica bay i Boka grupe

Cilj u ragbiju je loptu prenijeti preko dijela terena protivničke ekipe i spustiti iza linija. Tako se postiže esej koji vrijedi pet poena, nakon toga tim koji je ostvario esej izvodi pretvaranje - šut na gol u obliku dvije visoke stative i ako lopta prođe između njih osvajaju dodatna dva poena. Najvažnije pravilo je da nema bacanje lopte unaprijed, već samo igraču iza sebe. Moguće je i iz igre šutirati loptu koja se odbije od zemlje šutirati naprijed, a ako prođe između stativa ostvaruju se tri poena.

Ugostili ekipu iz SAD-a (Foto: Zoran Đurić)

Ragbi u Crnoj Gori se širi zahvaljujući entuzijazmu male grupe ljudi, ali i podrške sponzora, većinom stranih kompanija Porto Montenegro, Luštica bay i Boka grupe. Stranci koji su dalazili da rade u Porto Montenegro većinom su bili iz Velike Britanije, Australije i Južne Afrike, zemalja gdje je ragbi po popularnosti prvi ili drugi sport i gdje je njegovo učenje obavezno u školi kao fizičko vaspitanje.

Taker se nada brzoj registraciji saveza zbog utakmica koje predstoje i učlanjenja u međunarodne ragbi organizacije.

Razvoj ragbija je veliki finansijski izazov, a najveći problem je obezbjeđenje terena jer su neki fudbalski klubovi osjetljivi na iznajmljivanje terena ragbistima.

“Mi smo srećni da imamo mnogo investitora i firmi ovdje sa britanskim, australijskim, kanadskim i južnoafričkim direktorima koji su spremni na promociju i podršku ragbiju jer znaju da je pozitivan sport sa dobrim međunarodnim vezama” naveo je Taker koji kaže da ova igra po svom karakteru leži Crnogorcima.

Dio ženske ekipe ragbi kluba "Arsenal"

On očekuje da će do kraja godine biti osnovani ragbi klubovi u Nikšiću, Herceg Novom i Budvi, a dogovoreno je učešće Arsenala i Budućnosti u Jadranskoj ligi sa klubovima iz Hrvatske i BiH. Naredne godine očekuju da jedan tim bude u Regionalnoj ligi koja je višeg ranga i gdje se takmiče klubovi iz Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije i Grčke.

Ragbi klub Krstaš registrovan je u novembru 2012. godine, a sa radom je počeo 2011. godine. Klub je osnovao Nebojša Labović bivši igrač Dorćola iz Beograda

“Očekujem da ćemo za dvije godine u sedmici biti na nivou da možemo nastupati na takmičenjima visokog ranga”, rekao je Taker. Crna Gora je kao reprezentacija učestvovala na turniru u ragbiju sedam Beogradski pobjednik gdje je osvojila četvrto mjesto.

Sa utakmice (Video: Zoran Bojović)

Već na prvim treninzima u Tivtu i Podgorici momcima su se pridružile i djevojke koje igraju blažu tač verziju ragbija. Do sada su imale prijateljske utakmice sa ekipama iz Hrvatske, BiH i Srbije, a u aprilu su bile gosti ragbi kluba “The Hookers” u Holandiji. Ovo putovanje je, prema riječima kapitena Olivere Mišković, bilo veliko iskustvo za njih, a još su postigli i pobjedu.

Ragbi klub Krstaš registrovan je u novembru 2012. godine, a sa radom je počeo 2011. godine. Klub je osnovao Nebojša Labović bivši igrač Dorćola iz Beograda.

Sa utakmice sa klubom iz Arizone (Foto: Zoran Đurić)

“Prvi trening je brojao desetak igrača, a nakon mesec dana bilo ih je trideset. Međutim, pionirske korake u ragbiju prate brojne poteškoće. Treninzi su se održavali na stadionu malog fudbala u Kotoru i na stadionu Grbalj. Kako fudbalski stadion Bokelj ne može niko da koristi osim fudbalera istoimenog kluba, a drugi ne postoji treniramo u Tivtu zajedno sa ragbistima Arsenala. U ragbiju je potrebno 22 igrača raznih profila. Pošto se radi o ragbiju petnaest, tim se sastoji od linije i skrama, odnosno melea. Skram se sastoji od osam igrača, koji uglavnom imaju preko sto kilograma, dok liniju čine veoma brzi igrači”, naveo je Labović.

On kaže da Krstaš ima par izuzetno talentovanih igrača, koji imaju ispod osamnaest godina. Najtalentovaniji je igrač prve linije Janko Milović (16) i Đorđe Zanata koji igra na poziciji krila (21).

“Klub ima velike planove, rad sa mlađim kategorijama, kao i stvaranje novih igrača, koji će ubuduće igrati za reprezentaciju Crne Gore. Trenutno Klub nema sponzora, ali se nadamo da će se pojaviti neko ko je zainteresovan za ovaj, u svijetu, veoma popularan sport”, kazao je Labović.

Osim fizičke snage, brzine i spretnosti ragbi jača i karakter ličnosti jer u njemu nema umišljenih zvijezda

„Klub trenutno broji oko 30 članova u muškoj konkurenciji i 10 članica u ženskoj ekipi. Rad sa mlađim kategorijama će početi od ove jeseni. Treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom od 17.30h na stadionu Crvene stijene u Tološima.

Klub je već učestvovao samostalno na nekoliko takmičenja sa mnogo starijim i iskusnijim ekipama. Na međunarodnom turniru u Novom Sadu zauzeli su treće mjesto, a isti uspjeh ponovili na turniru „Belgrade Sevens“. Klub je nedavno dobio i sponzora Orascom odnosno njihov ogranak u Crnoj Gori Luštica Bay.

Predsjednik Saveza Beket Taker

Prilika za promociju sponzora i prvih dresova Budućnost je imala 5. septembra, kada su na Starom aerodromu na terenima FK Budućnost ugostili ekipu iz SAD Thunderbrid RFC.

„U pitanju je ekipa veterana i aktuelnih igrača sa Thunderbird Univerziteta. Naši momci su slavili sa 41-10 i tako upisali prvu, istorijsku pobjedu na domaćem terenu“, kazao je Stojanović koji se zahvaljuje medijima koji su do sada pratili rad kluba i time populisali ragbi u glavnom gradu.

Treninzi kluba se održavaju utorkom i četvrtkom od 17.30 na terenu Crvene stijene u Tološima. Svi zainteresovani se mogu prijaviti i pratiti dešavanja preko fejsbuk i tviter stranice kao i sajta www.rfcbuducnost.me

U fudbalu povrede češće nego u ragbiju

Novi trener Arsenala Marko Žeravica, koji je igračku i trenersku karijeru imao u RK Partizan, a igrao je i u Francuskoj, kaže da je prioritet kluba osnivanje mlađih kategorija i pripreme za regionalnu ligu.

Veliki problem biće im borba protiv stereotipa da je ragbi grub i nasilan sport u kojem se igrači često povređuju. “Prema listi sportova sa učestalošću povreda fudbal je na 11. a ragbi na 24. mjestu. Zaštiti i bezbjednosti se posebno posvećuje pažnja tako da mlađim kategorijama igra se postepeno dozira pa puni kontakt sa protivničkim igračem imate tek u seniorskim kategorijama.

Ragbi je, za razliku od većine ostalih, sport kojim trenirate razne grupe mišića i različite vještine. U timu ima 6-7 različitih pozicija i za svakog postoji šansa da se pronađe.

Potrebni su i visoki, ali i niski igrači, mršavi i brzi ali i oni sa većom težinom kojeg će protivnički igrači teže zaustaviti ili koje će on lako zaustaviti. Bukvalno sva djeca mogu da uče ragbi i da se pronađu u njemu”, kazao je Žeravica.

Osim fizičke snage, brzine i spretnosti ragbi jača i karakter ličnosti jer u njemu nema umišljenih zvijezda.

“Nijedan igrač ne može sam napraviti rezultat jer zavisi od svakog igrača u timu, zbog čega su poštovanje i veze između igrača jake”, naveo je Žeravica.

"Budućnost" moli za plac da napravi stadion

Najveći problem sa kojim se susreću sva tri kluba, a i oni koji se sada formiraju jeste teren.

Predsjednik Budućnosti Stojanović kaže da duguju veliku zahvalnost FK Budućnost što im je ustupila teren na Starom aerodromu za odigravanje utakmice sa timom iz SAD i FK Crvena stijena na čijem terenu treniraju.

Igrači sa dresovima "Arsenala", "Budućnosti", "Krstaša" i reprezentacije (Foto: rfcbuducnost)

„Međutim, biti 'podstanar' nije rješenje. Uprava kluba se svim silama bori da obezbjedi zemljište na kome bi se napravio pravi ragbi teren u Crnoj Gori, objekat koji bi bio od neprocjenjivog značaja za razvoj ragbija u Crnoj Gori. Ovim putem želimo da pozovemo gradske i državne vlasti, da nam izađu u susret ako je to moguće i nađu parcelu na kojoj bi realizovali naš projekat. Ne tražimo mnogo, samo parče zemlje koje ćemo sopstvenim ulaganjima i uz pomoć sponzora adaptirati u ragbi stadion. To će biti teren koji će svi u Podgorici i Crnoj Gori moći da koriste i koji će ujedno biti stadion ragbi reprezentacije“, naveo je Stojanović.

Od danas i u Nikšiću

Ragbi klub Nikšić, čije je formiranje u toku, održaće danas prvi trening na terenu Omladinskog fudbalskog kluba Nikšić sa početkom u 17 časova.

Za učenje ove igre do sada se prijavilo oko 30 zainteresovanih momaka iz grada pod Trebjesom, a treniraće ih za sada Marko Žeravica iz Arsenala. Klub očekuje i priprema dokumentacije za zvanično osnivanje.

Kodeks igre i ponašanja

Ragbi kodeks:

1) Poštovanje – Ponašajte se prema protivničkim igračima i navijačima sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem.

2) Rukujte se sa protivnikom nakon meča (bez obzira na rezultat i tok utakmice) i častite ih pivom nakon utakmice. Što se desi na terenu ostaje na terenu.

3) Poštujte sudiju bez obzira da li je imao dobar meč ili ne. Zahvalite mu se što je odvojio svoje vrijeme da provede na hladnom i mokrom vremenu pokušavajući da kontroliše 30 ljudi na terenu koji hoće jedni druge da zakucaju u zemlju. Nemojte da mu ovo budeo nezahvalna dužnost, na kraju i on daje sve od sebe.

4) Neka se protivnička ekipa osjeti dobrodošla u vašim prostorijama, ako je prijateljska utakmica ili turneja, ponudite im neki suvenir da ponesu nazad kao uspomenu i častite ih pivom zato što su došli i odigrali utakmicu. Zapamtite, ako se ne osjete dobrodošlim, zašto bi opet dolazili?!

5) NIKAD, NIKAD, NIKAD nemojte da psujete/pljujete/vičete/ili nasrćete na sudiju. Tome nije mjesto u sportu i svako ko se tako ponaša treba da bude isključen i izbačen iz tima.

6) Nemojte da folirate da ste povrijeđeni ili da plačete kad izgubite – Niste mala djeca, podnesite to muški, kao odrasli ljudi.

7) Uvijek postoji neko veći, jači i brži od vas, pokažite veličinu u pobjedi i porazu, nemojte da vas drugi tome uče. Koliko god mislite da ste dobri, uvijek zapamtite da ste DIO TIMA. Poštujte vaše saigrače da bi oni poštovali vas ili ćete biti povrijeđeni. Ragbi je VRHUNSKI TIMSKI SPORT i nema mjesta za individualce i superstarove.

Istorija i razlike

Zvanični početak ragbija kao sporta vezuje se za 1823. godinu i koledž u gradiću Ragbi u srednjoj Engleskoj, ali sličan sport ili nadmetanje, gdje je bio cilj prenijeti predmet/loptu preko teritorije koju kontroliše protivnička ekipa, je mnogo stariji i postoje pisani tragovi da je postojao u srednjem vijeku kao takmičenje između gradova ili klanova, ali i kao viteška vojna vježba.

Upravo taj oblik sporta postojao je na britanskim koledžima u 18. i 19. vijeku. Te 1823. godine učenik koledža u Ragbiju Vilijam Veb Elis je na jednoj utakmici uzeo loptu u svoje ruke i potrčao ka protivničkoj liniji poentiranja. Element igre, u kojoj se trči i nosi lopta u rukama bio je sasvim nov, ali je prihvaćen od njegovih saigrača i kasnije cijele Engleske. Zvaničan ragbi savez Engleske osnovan je 1871. godine.

Ovaj sport tada je igrala samo gospoda, a zbog pridruživanja ostalih klasa i običnih radnika javio se sukob oko toga da li radnicima treba nadoknaditi dnevnicu koju su izgubili jer nisu radili na dan utakmice.

Tadašnja pravila zabranjivala su imovinsku korist od bavljena sportom. Oni koji su bili za refundiranje dnevnica su 1895. formirali svoj savez Ragbi liga koji se zove još ragbi 13, po broju igrača jer su ih smanjili za dva i djelimično promijenili pravila.

Ragbi je u programu Olimpijskih igara bio 1900, 1908, 1920. i 1924. godine, a u skraćenoj verziji ragbija 7 učestvovaće i na narednim u Brazilu. Kako se britanska imperija širila u 17, 18. i 19. vijeku, širila se i ona stara igra preteče ragbija.

Kako nijesu bila definisana pravila u raznim dijelovima svijeta se razvila u sada potpuno različite sportove. Tako da postoji američki i australijski fudbal, koji se u suštini veoma razlikuju od ragbija po broju igrača, načinima postizanja poena, pravilima o nošenju i udaranju lopte…

Galerija

Bonus video: