Društvo za zaštitu životinja: Ubiti vučicu sa mladuncima samo po sebi je zločin

“Da li je prilikom odstrela korišćeno poluautomatsko ili automatsko oružje koje je po zakonu zabranjeno”
153 pregleda 59 komentar(a)
Safet Đokić, Foto: Anto Baković
Safet Đokić, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.09.2013. 07:17h

Povodom teksta “Za dva minuta ubio tri vuka” juče je reagovala predsjednica Društva za zaštitu životinja iz Podgorice Svetlana Manojlović.

“Ubiti vučicu sa mladuncima samo po sebi je zločin. Kada smo 2009. godine spasavali jednu vučicu i dogovarali se o njenom prebacivanju u azil za divlje životinje u Srbiji, bili smo primorani da Agenciji za zaštitu životne sredine uplatimo iznos od 80 eura, jer se radilo o zaštićenoj vrsti prema CITES konvenciji, čija je Crna Gora potpisnica. To samo po sebi nije sporno. Ali, pitamo se gdje su sad Agencija za zaštitu životne sredine i ostale relevantne institucije i zašto sad ne pokažu brigu prema ugroženim vrstama u Crnoj Gori”, piše u reagovanju Manojlovićeve.

Ona, kako je navela, “žali što se tekst pod drugim naslovom nije bavio pitanjem zaštićenih životinjskih vrsta u Crnoj Gori i tome šta naše društvo i institucije rade kada je u pitanju njihova zaštita”. Umjesto toga, smatra, “ohrabruje i podstiče ubijanje divljih životinja, koje smo u našoj zemlji doveli do ivice istrebljenja”.

Od Agencije za zaštitu životne sredine traže da, kako je navela, hitno reaguje i protiv izvršioca podnese krivičnu prijavu nadležnim službama jer je lovna sezona za vukove u Crnoj Gori određena za period od 1. oktobra do 28. februara svake godine, “što znači da je odstrel izvršen van lovne sezone”.

“Tražimo da se obdukcijom ili na drugi adekvatan način utvrdi da li je prilikom odstrela korišćeno poluautomatsko ili automatsko oružje koje je po zakonu zabranjeno”, navela je Manojlovićeva.

Bonus video: