Kadar DPS-a trošio pare za NVO

Udruženje za koje je Vlada zaključila da nije poštovalo propise koristeći novac od igara na sreću osnovao Samir Hadžić, koji tvrdi da je posrijedi nesporazum
259 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2013. 12:11h

Nevladina organizacija Instititut za evropske integracije i međunarodnu saradnju, za koga je Komisija za raspodjelu prihoda od igara na sreću utvrdila da nije poštovao ugovor o finansiranju projekta za 2011. godinu, vodi Samir Hadžić, doskorašnji predstavnik države u bordu direktora Željezničkog prevoza i funkcioner DPS-a.

Hadžić je juče rekao da je iznenađen izvještajem komisije koji je usvojila Vlada.

"Izvještaj ne obuhvata našu saradnju i komunikaciju sa potkomisijom, saradnju sa revizorom i nalaz revizora, kao i opravdani zahtjev za produženje roka za realizaciju projekta, koji je nastao zbog tehničkih problema koji su mogući tokom rada. S toga smatramo da treba sačekati izvještaj revizora, i finalni izvještaj Komisije”, rekao je on “Vijestima”.

Na sajtu Vlade preksinoć je objavljen izvještaj o tome kako su organizacije kojima je Komisija dodijelila skoro 2,5 miliona eura za projekte u 2011. godini raspolagale novcem. Slučajnim uzorkom je provjeravano nekoliko desetina NVO, a među onima koji su napravili propuste je i Institut za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Oni su za projekat “Upravljanje kulturnim nasljeđem i njegova turistička valorizacija u projektu Euro distrikta južni Jadran“ dobili 10.000 eura.

Hadžićev “Institut za evropske integracije i međunarodnu saradnju” je za “Upravljanje kulturnim nasljeđem i njegova turistička valorizacija u projektu Euro distrikta južni Jadran“ dobio 10.000 eura. Ta nevladina organizacija je revizoru dostavila dokumentaciju koja je različita od one dostavljene Komisiji za dodjelu dijela novca od igara na sreću

On je za vrijeme mandata svog sugrađana Zarije Franovića u Željezničkoj infrastrukturi, bio član borda Željezničkog prevoza, a nedavno je izašao u javnost sa optužbama protiv bivših kolega da navodno neracionalno troše novac te kompanije. To je uradio nakon što je smijenjen sa funkcije, a u zvaničnom saopštenju ŽPCG je navedeno kako su razlozi toga neostvarene lične ambicije jer nije udovoljeno njegovom zahtjevu da se formira odjeljenje sektora za korporativne komunikacije, kojim bi rukovodio.

Bivše kolege su ga tada optužile da su revizori u ŽP konstatovali nepravilnosti za koje je on odgovoran, ali policija to nikada nije istraživala, saopšteno je tada “Vijestima”.

Hadžić je to negirao,tvrdeći da mu se svete jer je govorio o nezakonitom remontu vozova u Zagrebu.

On je ranije bio i kandidat DPS-a za pomoćnika ministra saobraćaja, ali je ostao bez te pozicije. Prije toga je bio savjetnik za analitiku i informisanje barskog odbora DPS-a, pomoćnik opštinskog sekretara za opštu upravu i lokalni odbornik.

Široj javnosti nisu poznate aktivnosti Instituta: Sa Facebook stranice

Pokrivao je i mjesto savjetnika u Ministarstvu za evropske integracije i ekonomske odnose sa inostranstvom, dok je u Beogradu bio zamjenik direktora Direkcije za informisanje i propagandu u Savjetu ministara SCG.

Hadžić je osnovao Društvo prijateljstva Crne Gore i Kine, a veoma je aktivan na planu jačanja takozvane civilne diplomatije sa SAD, Kinom i Kubom, uz iniciranje bratimljenja Bara sa Šangajom i Havanom.

Udruženje Institut za evropske integracije osnovano je s ciljem “identifikacije izazova koji očekuju Crnu Goru”.

Đurović: Najveći broj NVO radi po zakonu

Revizija projekata finansiranih iz fonda od igara na sreću pokazala je da je najveći broj nevladinih organizacija sredstva utrošio u skladu sa ugovorima i zakonskom procedurom. Sporadični slučajevi nenamjenskog trošenja treba da budu sankcionisani, saopštio je Goran Đurović, predsjednik Upravnog odbora koalicije NVO “Saradnjom do cilja”.

On u saopštenju navodi da to ne znači da se neprofesionalno radi u svim nevladinim organizacijama:

„Iz izvještaja revizora primjetno je da su pojedini mediji i organi javnog sektora trošili sredstva nenamjenski, ali se ne mogu izvlačiti generalni zaključci da svi rade protivzakonito. Objavljivanje na intrenet stranici Vlade Izvještaja o reviziji projekata iz fonda od igara na sreću je dobar način da se šira javnost upozna sa načinom rada u pojedinim organizacijama“, smatra Đurović.

Već su mi rekli da ću opet moći da konkurišem

Hadžić kaže da su nepravilnosti već otklonjene i da mu je juče saopšteno da neće biti na listi onih koji naredne četiri godine neće moći da dobiju novac za projekte, te da ovih 10.000 eura ne mora da vrati.

“Kompletna procedura trošenja sredstava je nakon odoborenja potkomisje i našeg zahtjeva da ispravimo propuste, urađenja na osnovu Zakona o finansijskom poslovanju i računovodstvenim propisima. Kako smo prvi put dobili sredstva od Komisije, nismo imali iskustva u saradnji i nismo imali detaljne instrukcije i formu kako izvještaj treba da izgleda. Nakon njegovog dobijanja pristupili smo otklanjanju nepravinlnosti. Kompletno trošenje sredstava smo sproveli u skladu sa propisima, platili sve obaveze prema državi, poreze i prireze”, kazao je Hadžić.

Bonus video: