COK-u oprostili, drugi moraju da vrate pare

Sumnje da neki ”aktivisti” civilog društva novac građana stavljaju u svoj džep pokazale se opravdanim
58 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 17:28h

Kontrolisanjem trošenja novca koji im je dodijeljen, Komisija za raspodjelu prihoda od igara na sreću utvrdila je da veliki dio nevladinih organizacija, čiji su izvještaji provjeravani, nije poštovao ugovor za projekte odobrene u 2011. godini.

Zato će dio njih, među kojima je i cetinjski Sekretarijat za socijalnu politiku, morati da vrati novac u budžet, ili makar dio koji je nenamjenski potrošen. Takođe, naredne četiri godine neće ni moći da konkurišu za nove iznose.

To proizilazi iz izvještaja Komisije koji je juče usvojila Vlada, a tiče se samo potrošnje 673.141 eura, dok je ukupno nevladinim organizacijama, sportskim klubovima i ostalima dato 2.433.251 eura.

Kako je Komisija, koju je do skroo vodio Boris Bušković iz Ministarstva finansija, odlučila da kontroliše baš te NVO, a neke druge ne, nijesu objasnili u izvještaju.

Koalicija NVO “Saradnjom do cilja” zadovoljna je revizijom trošenja novca. Oni su ocijenili juče da je napravljen pozitivan pomak u kontroli finansiranja projekata iz fonda od igara na sreću kroz sprovođenje revizije projekata u 2011.

“Vjerujemo da će konstatovane nepravilnosti biti sankcionisane u skladu sa zakonskim aktima. Revizija finansiranih projekata mora postati sastavni dio svih procedura koje se odnose na finansiranje projekata NVO“, poručio je Goran Đurović, predsjednik Upravnog odbora koalicije.

Sa sjednice Vlade

Revizori,koji su kontrolisali potrošnju para, provjeravali su 11 organizacije koje su dobile više od 30.000 eura i 18 organizacije sa manjim iznosom.

Od onih koji su dobili veće iznose pravila su poštovali Savez slijepih (65.200), Fondacija Podgorice za prevenciju narkomanije (33.000), Radio Antena M (30.000 ), Fond za aktivno građanstvo (34.735), Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama OAZA (30.000) Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića (14.325)...

Djelimično su obaveze ispunili i dio novca će morati da vrate TV Montena, koja je u saradnji sa Udruženjem djece i omladine sa poteškoćama u razvoju Bijelo Polje za projekat “Naš život“ dobila 22.950 eura. Komisija će tražiti povraćaj 1.018 eura, od čega je 454 ostalo neutrošeno, dok je nenamjenski utrošeno 564 eura.

“Sekretarijat za socijalnu politku i mlade prestonice Cetinje za projekat “Izgradnja i osnivanje dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju prihodovala je 30.000 eura. Pomenuta suma je ostala neutrošena. Organizacija nije ni evidentirala dvije uplate od po 6.000 eura kojima je nakon prve uplate od 18.000 eura organizaciji uplaćen cjelokupan iznos, odnosno pomenute uplate nije prikazala revizoru. Za ukupan iznos od 30.000 eura Komisija će od organizacije tražiti povraćaj sredstava”, piše u izvještaju.

Crnogorski olimpijski komitet za projekat “Podrška pripremama olimpijaca“ imao je sreće jer su od 30.000 eura 10.000 potrošili nepropisno

Crnogorski olimpijski komitet za projekat “Podrška pripremama olimpijaca“ imao je sreće jer su od 30.000 eura 10.000 potrošili nepropisno. Komisija im je oprostila, uz objašnjenjem da nije veliki propust jer su rokove probili prije nego su dobili pare iz budžeta.

Pojedine organizacije su imale “manja odstupanja” pa će revizori uraditi dodatne provjere, piše u izvještaju.

Đurović zadovoljan što se ocjenjuju projekti i razrješenjem Duška Bjelice

U interesu nevladinih organizacija je da se prepoznaju one organizacije koje rade na zakonit način i one koje ne poštuju propise, smatra Goran Đurović, koji je ocijenio pozitivnim razrješenje člana Komisije za raspodjelu sredstava od dijela prihoda od igara na sreću prof. dr Duška Bjelice.

„Novina koju je Komisija uvela u proceduru ocjenjivanja projekata, a koja podrazumijeva da se sve bodovne liste, potpisane od članova Komisije, objave na internet stranici Komisije doprinijeće povećanju odgovornosti u radu Komisije ali i većoj transparentnosti“, zaključio je Đurović.

Institut” podnosio različite izvještaje

Među onima koji su napravili ozbiljne propuste je Organizacija Institut za evropske integracije i međunarodnu saradnju, koja je za projekat “Upravljanje kulturnim nasljeđem i njegova turistička valorizacija u projektu euro distrikta južni Jadran“ dobila 10.000 eura.

“Potkomisija na osnovu primljenog izvještaja o utrošku pomenutih 10.000 eura nije odobrila isplatu preostalih 900 eura. Kako je organizacija revizoru dostavila dokumentaciju koja nije ista dokumentaciji koja je dostavljena Komisiji, za jasnu sliku o eventualnom nenamjenskom trošenju sredstava ili sredstvima koja nijesu utrošena u realizaciji projekta, biće potrebno izvršiti dodatne konsultacije sa revizorom”, stoji u izvještaju.

Galerija

Bonus video: