Nevjerovatan podvig Baranina: Za dva minuta ubio tri vuka

Đokić, kaže, lovi od svoje 14. godine i do sada je odstrijelio najmanje 90 divljih svinja
543 pregleda 84 komentar(a)
Safet Đokić, Foto: Anto Baković
Safet Đokić, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 13.09.2013. 09:45h

Baranin Safet Đokić tvrdi da je na Rumiji ubio tri vuka za dva minuta.

Najveći dio lovaca okači na kraju karijere pušku o klin, a da i ne vidi vuka. Osim toga, u ovoj godini u barskom lovištu u kojem je svakog vikenda najmanje 400 lovaca, nije odstrijeljen nijedan vuk.

Đokić, kaže, lovi od svoje 14. godine i do sada je odstrijelio najmanje 90 divljih svinja.

“Gađao sam jednom i vuka, ali, bezuspješno“, navodi Đokić.

Dok je čekao drugove iz lovačke ekipe da dođu u planinu i pomognu mu da spusti lovinu, on je sa kerovima na pedesetak metara dalje pronašao vučji brlog

Objašnjava da je pošao za koze u Rumiju iznad Mikulića, gdje im je farma, jer im se u srijedu ujutro iz planine vratilo samo njih pet od devet.

“Kao i svaki put, uzeo sam lovačku pušku 'šesnaesticu' i tri kera, dva crnogorska alpinca i jednog trobojca. Bilo je možda oko dva popodne, u šumi sam na nekih 200 metara vidio tri koze na stijeni, a potom sam pustio kerove da ih dovedu”, priča Đokić, koji predvodi i barsku lovačku grupu “Đokić“.

Sa ortakom Zaimom Kolarom, on već tri godine u Mikulićima drži farmu koza od nekih 200 grla. Porodice, navodi on, hrane od prodaje mesa i sira.

Obojica kažu da im “vukovi terorišu stado od prvog dana”, a samo u posljednjih dvadesetak dana su im zaklali 12 koza.

Ništa, priča Đokić, nije naslućivao dok nije začuo lavež pasa.

“Koze su bile uplašene, mislio sam da je naišla divlja svinja. Odjednom sam vidio dva vuka kako ih jure kroz šumu i rastinje. Bio sam smiren, čekao sam da mi se primaknu na oko 20 metara. Gađao sam ih, odmah su pali. Odjednom je izašao i treći. To je bila vučica, htjela je da bježi, ali se vratila po ovo dvoje. Tada sam i nju pogodio”, opisuje Đokić.

Lovcima će, kaže, biti posebno interesantan detalj da je vukove ubio sitnom sačmom za zeca. Tu municiju je, navodi, uzeo jer je želio da na putu za kozama vježba kerove za lov na zečeve.

Dok je čekao drugove iz lovačke ekipe da dođu u planinu i pomognu mu da spusti lovinu, on je sa kerovima na pedesetak metara dalje pronašao vučji brlog.

“Napravili su bili leglo, zatrpali iznutrice koza granama. Vidjeću što ću sa ovim vukovima, možda ću da ih prepariram”, dodao je Đokić.

Ortak Zaim Kolar mu je zahvalio na snalažljivosti i hrabrosti, jer su im vukovi na Rumiji do sada zaklali najmanje stotinu koza.

“Vukovi čim su siti, samo dave i tako mogu za kratko vrijeme da prepolove nečije stado. Nas su Opština i Ministarstvo poljoprivrede ostavili da se sami borimo i sa zvijerima i sa drugim problemima. Makli smo se sa biroa, hranimo po troje djece i do sada nijedan dinar pomoći nam niko nije dao”, rekao je Kolar.

Lovci zatečeni

Upravnika barskog lovišta Slavka Pejovića iznenadila je vijest o odstrijelu tri vuka.

“Duže od 40 godina lovim i još nijesam čuo tako nešto, ne u Baru, nego ni u Crnoj Gori“, rekao je on. Bio je zatečen i stari lovac Dejan Vučićević koji je prokomentarisao da se vuk ne ubija ni kada se na njega podigne hajka od preko 50 lovaca. “Ovo je sigurno raritet i u svjetskim okvirima“, ocijenio je sekretar Kinološkog saveza Crne Gore Miodrag Vreteničić.

Bonus video: