Vujačić: 22. jul priziva snažna sjećanja na ljude koji su dali živote za slobodu

"Vođeno računa o konsolidaciji lokalnih javnih finansija a najviše pažnje posvećeno je unapređenju infrastrukture u ruralnom području jer je poljoprivredna proizvodnja najznačajnija privredna aktivnost u opštini", kazao je Vujačić
136 pregleda 0 komentar(a)
Svečana sjednica, SO Šavnik, Foto: Obrad Pješivac
Svečana sjednica, SO Šavnik, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.07.2018. 13:11h

Svečanom sjednicom Skupštine opštine Šavnik, kojoj su, pored odbornika, prisustvovali predstavnici političkog, javnog i privrednog života opštine Šavnik, obilježen je 22. jul, dan opštine i datum kada je ovaj poddurmitorski prostor oslobođen od okupatora u drugom svjetskom ratu.

A kako je u obraćanju rekao predsjednik Opštine Mijomir Vujačić "bili su to dani narodne sloge i jedinstva a taj datum priziva snažna sjećanja na prethodne generacije i na one ljude koji su dali živote za slobodu".

Vujačić je podsjetio na ono što je u šavničkoj opštini urađeno za poteklu godinu dana i istakao da su zahvaljujući dobrom planiranju i saradnji sa republičkim institucijama i drugim opštinama i međunarodnim organizacijama pripremljeni ili se realizuju projekti vrijedni dva miliona eura.

"Vođeno računa o konsolidaciji lokalnih javnih finansija a najviše pažnje posvećeno je unapređenju infrastrukture u ruralnom području jer je poljoprivredna proizvodnja najznačajnija privredna aktivnost u opštini. To je doprinijelo da te sredine ožive, zadrže i privuku nove poljoprivredne proizvođače. Za razvoj poljoprivrede podrška je iznosila više od 200.000 eura. Kroz IPARD projekte poljoprivrednici su ostvarili podršku od skoro 100.000 i još toliko za podršku mladim poljoprivrednicima. Uz to, nastavljena je izgradnja seoskih vodovoda za koju namjenu je izdvojeno 400.000 eura. Oko 200.000 uloženo je unapređenje putne infrastrukture, izgrađeno 27 vodopja i brojne intervencije prema poljoprivrednim proizvođačima vrijedne 70.000 eura. Radilo se na asfaltiranju opštinskih puteva i taj trend se nestavlja i ove godine", kazao je Vujačić i naglasio da se zarade zaposlenima i reprogmamirane obaveze redovno isplaćivane i da je protekla godina završena bez dugovanja.

Vujačić je kazao da su u saradnji sa Ministarstvom kulture završene dvije faze rekonstrukcije "Kuće Pekića" a treća faza počeće ovog ljeta, što će obogatiti kulturne sadržaje opštine na čijem je čelu.

"U saradnji sa ministarstvom održivog razvoja i turizma nastavljene su aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine. Za upravljanje otpadnim vodama i otpadom uložiće se 1,6 miliona eura što će spriječiti nekontrolisano izlivanje otpadnih voda u rječne vodotokove. Planiraju se radovi na izgradnji sportsko-rekreativnih sadržaja, rekonstruišu gradske saobraćajnice, ulična rasvjeta i parkinzi. Unapređuje se funkcionisanje Parka prirode “Dragišnica i Komarnica”. Socijalna zaštita i briga o đacima i studentima i dalje su na listi prioriteta. Mislimo i na zapošljavanje kroz otvaranje novih maloprodajnih objekata, proširenje kapaciteta u fabrici vode "EKO PER" i otvaranju pogona za eksploataciju i preradu drveta na Boanu", kazao je Vujačić.

Bonus video: