MANS inicira saslušanje nadležnih zbog epidemije u Beranama

Razlog za inicijativu je što iz MANS-a smatraju da nadležni nijesu dovoljno učinili kako bi se epidemija na vrijeme suzbila
3 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock.com
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.09.2013. 15:55h

Nevladina organizacija MANS uputila je inicijativu skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranja o kontrolnom saslušanju povodom odgovornosti nadležnih za izbijanje epidemije u Beranama.

Predlažu da se saslušaju ministri zdravlja i poljoprivrede Miodrag Radunović i Petar Ivanović, direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, predsjednika opštine Berane, Vuka Golubović, direktor Vodovoda Berane, Faruk Pačariz i pomoćnik direktora Direkcije za saobraćaj, Ermin Adrović.

Razlog za inicijativu je što iz MANS-a smatraju da nadležni nijesu dovoljno učinili kako bi se epidemija na vrijeme suzbila, kao i da je izostala pravovremena reakcija nadležnih organa.

“Nevjerovatno je da nadležni organi i institucije nisu na vrijeme obavijestili građane Berana o štetnosti konzumiranja vode, kao i da nisu na vrijeme preduzeli mjere kako bi se epidemija suzbila, a građani zaštitili. Na kraju, nedopustivo je da još uvijek nije utvrđena bilo čija odgovornost za izazivanje opšte opasnosti, zbog čega je neophodno održati sjednicu Odbora na kojoj će biti obavljeno kontrolno saslušanje, kako bi se najzad stvari pokrenule sa mrtve tačke, a umjesto prebacivanja krivice na građane pojedinih sela u opštini Berane, utvrditi ko su pravi krivci u državnim i opštinskim organima za pojavu epidemije”, piše u saopštenju MANS-a.

Najvjerovatniji uzrok masovnog trovanja, kako su nadležni saopštili, je neispravna voda, koja i dalje u tom gradu nije za piće

Iz te organizacije su zatražili da na istoj sjednici članovi odbora utvrde odgovornosti nadležnih, kao i da pozovu njihove predstavnike da učestvuju u radu tog skupštinskog tijela.

Beranski odbor SNP-a nedavno je podnio krivične prijave protiv lokalnog vodovoda i podgoričke firme Bemax, koje krive za izazivanje epidemije stomačnog virusa u tom gradu, kojoj je oko 1.400 građana zatražilo pomoć ljekara.

Najvjerovatniji uzrok masovnog trovanja, kako su nadležni saopštili, je neispravna voda, koja i dalje u tom gradu nije za piće.

Više puta je naglašavano da je podgorička firma pri izvođenju radova na oobližnjem putu nekoliko puta probila vodovodne cijevi, a da lokalni Vodovod o tome nije obavijestio građane.

Bonus video: